PKN
Protestantse Gemeente te Overschie
 
Gelada's Gelada's

 Gelada's
 
Toen Bokito jaren geleden ontsnapte, was Blijdorp wereldnieuws. Sindsdien is hij een oppassende burgervader geworden die harmonieus met zijn familie omgaat. Met zijn imponerende uiterlijk hoeft hij niet om aandacht te schreeuwen: respect krijgt hij toch wel.
 
Binnenkort krijgt Blijdorp andere apen die de aandacht trekken: gelada's. Ze zien er uit als een kruising tussen een baviaan en een leeuw. Wat dat betreft zitten ze goed in het oude roofdierenverblijf dat voor hen verbouwd wordt.
 
Als een gelada zijn lippen optrekt, zie je eerst grote hoektanden. Daarna volgt zo'n tien centimeter tandvlees. Echt, wie zo'n kop verzonnen heeft...
 
De gelijkenis met een leeuw is compleet door de manen die de mannetjes hebben. Daardoor lijken ze twee keer zo groot. Bokito zou er bijna van schrikken.
 
Stel je eens het volgende voor. Je loopt door Blijdorp, uit de struiken voor je hoor je gekraak van takken en ineens sta je oog in oog met een aap. Wie kom je dan liever tegen? Bokito? Of een van de gelada's?
 
Ik kies voor Bokito. Niet omdat hij ervaringsdeskundige is. Nee, hij is veel groter en krachtiger dan ik en zal zich niet snel door mij bedreigd voelen. Van mij heeft hij niets te vrezen en hij zal mij negeren. Hooguit fouilleert hij me op bananen.
 
Een gelada zal zien dat ik langer ben en dus een mogelijke bedreiging. De natuurlijke reactie is dan: vluchten of vechten. En ik vrees dat het vechten wordt, waarbij zijn enorme hoektanden het winnen van mijn kleintjes.
 
Ik wil overigens niemand uit Blijdorp wegjagen...
 
De bijbel is een boek waarin God veilig tussen de bladzijden zijn dagen slijt. Maar soms sla je dit boek open, hoor je iets ritselen, en daar springt God tevoorschijn! Je denkt dat bijbellezen veilig is, maar ineens sta je oog in oog met een levende God. Wie wil je dan tegenover je hebben staan? Een kleine god met scherpe tanden en ontblote bovenlip die constant moet bewijzen dat hij bestaat en de baas is? Of een grote God die zeker is van zichzelf, die rustig blijft liggen als een kleintje hem aan zijn haren trekt, en die zijn familie beschermt als er gevaar dreigt?
 
Ik weet voor welke God ik kies.
 
Maurits van Rees
Nederlands Gereformeerde Bethelkerk
https://www.bethelkerkoverschie.nl
 
P.S. Ik woon ondertussen in België en dit is mijn laatste column. Ik wens u Gods zegen toe.
 
 

 


 

 
 
 


 
 

 


 

 

 
  
terug
 
 
ANBI-gegevens
De ANBI-gegevens over de gemeente staan hier onder het menu 'Over ons'.
 
Dienst live volgen
De zondagse erediensten in de Grote Kerk zijn live te volgen op internet. Volg deze link en start de speler.
 
Kerkdienst gemist?

Klik hier om de diensten van afgelopen zondagen terug te luisteren!

Het nieuwste Kerkblad ontvangen?

Meldt u dan nu aan als (digitale) abonnee via


Agenda

De agenda voor andere gebeurtenissen in de Grote Kerk is hier te vinden.

 Etenstijd in de kerk. Voor meer details en opgeven zie onder Samen eten.
 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.