PKN
Protestantse Gemeente te Overschie
 
Vlaamse-Genade Vlaamse-Genade

Vlaamse genade
 
Er staan grote veranderingen op til in mijn leven. Een paar weken geleden hebben mijn vriendin en ik besloten om te gaan trouwen. Zij woont in België en ik ga daar wonen.
 
'Ik heb getwijfeld over België,' zong Het Goede Doel al in de jaren tachtig, 'want dat taaltje is zo zacht.' Dat taaltje heet gewoon Nederlands, maar stiekem zijn er allerlei verschillen. Met een Vlaamse verloofde kom je daar wel achter. Ze gebruikt veel vaker 'u', ook tegen mij. Bijvoorbeeld: 'Ik zie u graag.' In Vlaanderen betekent dit meer: 'Ik houd van je.'
 
Ik werk voor een klein bedrijf in Rotterdam dat websites maakt. Een aantal klanten zit in België, dus ik had al wat ervaring. Bij een klant in Gent zouden we naar de kantine gaan en iemand zei: 'Laten we onze tassen meenemen.' Dus ik pakte mijn rugzak en alle anderen pakten hun mok. Ik keek verbaasd, maar dacht terug aan mijn lessen Duits: eine Tasse Kaffee is een kop koffie. In het Vlaams gaan ze mee met de Duitsers en maken er een tas koffie van.
 
Tot slot moet je met tijdsaanduidingen uitkijken. De voormiddag zou ik tussen 12 en 3 verwachten, maar bij hen is dat letterlijk vóór de middag, dus 's ochtends. De middag is exact om 12 uur en meteen daarna begint de namiddag. Het is maar dat u het weet. Dus sommige woorden denk je te kennen, maar die betekenen iets heel anders.
 
Zo kan het ook zijn met het woord 'genade'. Vroeger vocht of stoeide je op het schoolplein en als je de ander op de grond had gewerkt en de arm op de rug, dan vroeg de ander om genade en je liet los. Jij had je bewezen als sterkste.
 
In de bijbel gaat het anders. God presenteert zich daar als de sterkste, en hij is ook degene die genade geeft. Alleen werkt hij niet jou tegen de grond, maar zijn eigen zoon Jezus. Aan één mens, Jezus, werd geen genade getoond, hij moest sterven, zodat alle andere mensen, jij en ik, in eeuwigheid kunnen leven, en nu al elke dag met God kunnen leven.
 
Een dominee omschreef genade als gratis goedheid. Voor ons is het gratis, beschikbaar als we erom vragen. Voor God kostte het alles. Zo verschillend kan taal zijn.
 
Maurits van Rees
Nederlands Gereformeerde Bethelkerk
https://www.bethelkerkoverschie.nl
 
 


 

 
 
 


 
 

 


 

 

 
  

terug
 
 
ANBI-gegevens
De ANBI-gegevens over de gemeente staan hier onder het menu 'Over ons'.
 
Facebook

De Grote Kerk is ook op Facebook te vinden. Ga naar onze pagina en klik op de knop 'vind ik leuk' om op de hoogte te blijven van nieuws rondom de Grote Kerk en de Protestantse Gemeente te Overschie.
 
Dienst live volgen
De zondagse erediensten in de Grote Kerk zijn live te volgen op internet. Volg deze link en start de speler.
 
Kerkdienst gemist?

Klik hier om de diensten van afgelopen zondagen terug te luisteren!

Het nieuwste Kerkblad ontvangen?

Meldt u dan nu aan als (digitale) abonnee via


Agenda

De agenda voor andere gebeurtenissen in de Grote Kerk is hier te vinden.

Op 13 juni is het weer Etenstijd in de kerk. Voor meer details en opgeven zie onder Samen eten.
 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.