Klokgelui

In de Overschiese Krant staat elke week een ‘Klokgelui’. Dit is de column van de kerken van Overschie. Ook onze predikanten schrijven om de week een ‘Klokgelui’. Deze vindt u hier.

Klokgelui week 1 - Een nieuw jaar

2017 ligt voor ons, het ligt er als een onbeschreven blad. Niemand weet wat het ons brengen zal. Je kunt plannen maken en goede voornemens hebben, maar of het lukt om ze uit te voeren? Ik zou nu heel wijze woorden moeten schrijven en mijn goede voornemens met u delen, maar  mijn wijze woorden zijn onvindbaar evenals de goede voornemens.
Lees meer 

Klokgelui week 49 - Wees niet te calculerend

Ook mensen die niet dagelijks de bijbel lezen kennen wellicht het verhaal van de wonderbaarlijke spijziging. Jezus zag een menigte hongerige mensen. Maar zijn helpers hadden maar vijf broden bij zich en twee vissen. Toch ze Jezus: geef de menigte  te eten. En wat gebeurde? Iedereen kreeg te eten. Vijfduizend mensen staat er in de bijbel (Marcus 6). En na afloop bleef er nog flink over om verder te verdelen.
Lees meer 

Klokgelui week 45 - Verwarring en onzekerheid

Toen bekend werd dat Donald Trump de nieuwe president van de Verenigde Staten zou worden, keek ik vol ongeloof naar de berichten:  “dit kan niet waar zijn”. Maar het is wel degelijk waar, hij is de man die president Obama zal opvolgen.
Lees meer 

Klokgelui week 43 - Doe als Erasmus

Vorige week was ik op het Grotekerkplein, naast de Laurenskerk. Burgemeester Aboutaleb onthulde een monument voor het geboortehuis van Erasmus, precies op de plek waar de beroemde Rotterdammer 550 jaar geleden was geboren. Het monument is een soort gevel op ware grootte, hip betegeld met Delftsblauw-achtige tegels waarop spreuken staan van Erasmus. Ik raad U aan eens te gaan kijken, het is de moeite waard om te gaan zien.
Lees meer 

Klokgelui week 1 - Een nieuw jaar

2017 ligt voor ons, het ligt er als een onbeschreven blad. Niemand weet wat het ons brengen zal. Je kunt plannen maken en goede voornemens hebben, maar of het lukt om ze uit te voeren ? Ik zou nu heel wijze woorden moeten schrijven en mijn goede voornemens met u delen, maar  mijn wijze woorden zijn onvindbaar evenals de goede  voornemens .
 
Lees meer 

Klokgelui week 37 - Pijn

Soms is er een periode in je leven dat je pijn ervaart, pijn omdat iemand van wie je hield is overleden, pijn om de ziekte van je kind , pijn omdat je daar zo machteloos in bent. Je wilt helpen, maar je kunt het niet. Pijn omdat je huwelijk voorbij is, pijn omdat je partner laat weten dat hij of zij geen toekomst meer ziet voor jullie samen, pijn omdat je je baan bent kwijtgeraakt en nu nutteloos en zinloos thuis zit. Pijn omdat niemand op je zit te wachten en al je sollicitaties onbeantwoord blijven.
Lees meer 

Klokgelui week 33 - Liefde

Op zaterdag 20 augustus trouwde mijn vroegere buurjongen in de Grote Kerk .
Hij woont al jaren buiten Rotterdam, maar aan de Grote Kerk bewaart hij goede herinneringen. Hij speelde er ooit in een bandje. Muzikaal was het uitgesproken slecht, maar ze hadden plezier en kregen de ruimte van de toenmalige predikant, ds. Jac. Verwaal. Deze ds. Verwaal leidde de huwelijksdienst. Hij deed dat met verve en humor.
Lees meer 

Klokgelui week 31 - De grootste hits uit de bijbel

Op de vrijdagavond houden we in Den Hoogenban een zogenoemde weeksluiting. Dat is een soort mini-kerkdienstje voor de bewoners die daarvoor belangstelling hebben. Voorgangers in die weeksluitingen zijn leden van onze kerk die dan een soort hulpdominee zijn. Ik mag een van die voorgangers zijn.
Lees meer 

Klokgelui week 29 - Kleinkinderen en zinvol leven

Volop zomer deze week, eindelijk! Vorige week was ik op Texel, wat weer betreft een week te vroeg Toch was het een goede week. Mijn jongste zoon woont in het buitenland, met zijn gezin, nu zijn ze 3 weken hier. Reden om in de eerste week van de schoolvakantie met alle kinderen en kleinkinderen een groot ‘familiehuis’ te huren.
Destijds werd mij gevraagd om voor de kerkdienst op 29 juni 2014 in de Grote Kerk van Overschie op te schrijven wat ik wil doorgeven aan mijn kleinkinderen, wat ik van wezenlijk belang vind voor hun leven. Toen ik ze afgelopen week zo zag spelen moest ik er weer aan denken.
Lees meer 

Klokgelui week 27 - Welkom

Afgelopen week nam dominee Koerselman afscheid. Wij gaan nu als kerkelijke gemeente een nieuwe predikant zoeken. Dat dwingt tot bezinning: wat voor kerk zijn we eigenlijk, wat voor kerk willen we  zijn, en ook: wat voor kerk denken we dat Overschie nodig heeft.
Lees meer 

Klokgelui week 25 - De laatste keer

Dit is mijn laatste Klokgelui. Om de veertien dagen stond de wekker maandagmorgen op zeven uur. Dan ging ik er voor zitten. Als de inspiratie kwam, Klokgelui geschreven en verstuurd was, kon ik rustig gaan ontbijten. Maandag was immers mijn vrije dag. Maar vanaf komende week is elke dag een vrije dag. Want ik ga met emeritaat! Pensioen voor dominees.
Lees meer 

Klokgelui week 23 - Weggooien...?

We gaan verhuizen. Binnenkort weg uit Overschie. We hebben routine in verhuizen. Net als bij vorige verhuizingen treffen we ook nu op zolder ongeopende dozen aan. Ze staan er al zolang we hier wonen. Wat we zeven jaar niet hebben aangeraakt, hoeft niet meer mee, is onze regel. Het kan direct weg. Maar dan is het wel verstandig zo’n doos niet open te maken. En daar zit het probleem. Ineens sta ik gebogen over een doos vol preken van mijn vader. Om die nou bij het oud papier te gooien…
Lees meer 

Klokgelui week 21 - Samen met vluchtelingen eten

Nu eens niet een verhaal in de krant. Nu eens niet tv-beelden uit Syrië of uit al die landen waar vluchtelingen door heen trekken. Nee, we ontmoetten hen nu zelf. Van aangezicht tot aangezicht. We konden met hen spreken, hen de hand drukken, hen in de ogen kijken. Vluchtelingen, jonge jongens uit Aleppo en Damascus. Een jongetje van 14 was er zelfs bij. Ook mannen van middelbare leeftijd. Verreweg de meesten kwamen uit Syrië, een enkeling uit Noord-Soedan of Eritrea. Het werd donderdagavond 19 mei een bijzonder ontmoeting.
Lees meer 

Klokgelui week 19 - Het feest van de Geest

We leven van feest tot feest. Sparta gepromoveerd. Feijenoord de beker! Vorige week Bevrijdingsdag. Komende zondag is het weer feest: Pinksteren! Hoe ouder ik word, hoe mooier ik dat feest vind. Want op het Pinksterfeest gaat het over de vraag welke geest er over de aarde waait…? Pinksteren geeft daar een onverwacht antwoord op: Gods Geest! God heeft zijn Geest uitgestort op mensen!
Lees meer 

Klokgelui week 17 - Blijdschap

Xenia, Jalen, Christina, Lindsay en Joy zitten alle vijf op basisschool ‘De Regenboog’. Alle vijf maakten ze een prachtig gedicht over blijdschap. En daar bleef het niet bij. Op zondagmorgen kwamen ze naar de Grote Kerk, en overtuigend droegen zij hun gedicht voor. De blijdschap spatte er vanaf.  Want er is veel waar zij blij van worden: 
Lees meer 

Klokgelui week 15 - Kun je daar een foto van maken?

Van een heleboel dingen kun je een foto maken. Maar van blijdschap? Kun je een foto van blijdschap maken? Zondagmorgen gaan we het zien. Dan is er een tentoonstelling van foto’s die blijdschap uitbeelden in de Grote Kerk. Sportfotografen lukt het soms: Een voetballer als hij het beslissende goal heeft gemaakt, een enorme lach op het gezicht. Een wielrenner die als eerste de finish passeert, uitgeput maar met tranen van vreugde in de ogen. Ploeggenoten die elkaar vol vreugde omhelzen na de gewonnen finale.
Lees meer 

Klokgelui week 13 - Johan Cruijff en ‘The Passion’

Op Goede Vrijdag was heel de voorpagina van ‘Trouw’ gewijd aan het overlijden van Johan Cruijff. Ik lees die krant al zo’n beetje heel mijn leven en verbaas me nergens meer over. Een kleine foto van ‘The Passion’, het kruis dat die de dag ervoor door Amersfoort werd gedragen, had toch ook op de voorpagina gekund. Of een foto van de Mattäus Passion met bijschrift dat christenen op Goede Vrijdag Jezus’ dood gedenken.
Lees meer 

Klokgelui week 11 - Ik hou van Holland

Ik houd van Holland. Maar niet als er in Overschie-Oost schietpartijen zijn. Er zelfs een babykamer getroffen wordt. Ouderen even de angst van de oorlog weer voelen. Ik houd van Holland. Maar niet als er in Enschede brandbommen naar een moskee gegooid worden, waar nota bene kinderen binnen zitten. Een enorme ramp had het kunnen worden. Ik houd van Holland. Maar niet als Wilders continu beveiligd moet worden. 
Lees meer 

Klokgelui week 9 - Kijken naar Chagall

In het rooms-katholieke verzorgingstehuis waar mijn schoonmoeder de laatste jaren van haar leven met veel plezier woonde, had zij aan de muur een reproductie hangen van Chagall: ‘Rabbi met wetsrol’. Het leverde daar soms boeiende gesprekken op. Want waarom was deze Joodse man zo prominent aanwezig in haar kamer, haar eigen man was toch dominee geweest in de Protestantse Kerk? En dan kon zij vertellen hoe kerk en synagoge alles met elkaar te maken hebben, de Bijbel een Joods boek is, Jezus een Jood. En hoe verbonden zij zich voelde met het Joodse volk. En dat zat bij mijn schoonmoeder heel diep.
Lees meer 

Klokgelui week 7 - Ik heb een steen verlegd op aarde

Jaren geleden was het een bekend liedje. Bram Vermeulen schreef het. Bekend werd het in de uitvoering van Paul de Leeuw. Wat je ook van Paul de Leeuw vindt, gevoelige liedjes kan hij zingen. Merkwaardig is, dat ik nog precies weet wanneer en waar ik het liedje voor het eerst hoorde. Zo’n vijfentwintig jaar geleden bij de begrafenis van een veel te jong gestorven vrouw. Het lied bezingt iemand die een steen heeft verlegd in een rivier op aarde.
Lees meer 

Klokgelui week 5 - Joden, christenen, moslims

Er is niet alleen maar slecht nieuws. Twee heel goede nieuwsberichten geef ik aan u door.
Het gaat in beide berichten om toenadering tussen wereldgodsdiensten! Zeer opmerkelijk is de verklaring waarmee officiële leiders van het Jodendom in december naar buiten kwamen. 
Lees meer 

Klokgelui week 3 - Kerk en grand café?

Afgelopen vrijdagmiddag opende wethouder Hugo de Jonge in de Grote Kerk Grand Café ‘Het Kruispunt’. Een enorm gezellige, goed bezochte bijeenkomst met mensen van allerlei slag, van hoog tot laag, kerkelijk, onkerkelijk, politici maar ook een jonge moeder met haar kleuter. Allen gekomen om Marja Verkade en Piet Kleijn te feliciteren met hun Grand Café op een toplocatie aan de Schie. Een paar mensen vroegen mij wat ik daar nou van vind. Of ik geen moeite heb met een horecagelegenheid achterin de kerk. Dat past toch niet. De wethouder sprak gekscherend over de gekke combi van kerk en kroeg…
Lees meer 

Klokgelui week 1 - Herman Finkers en een Bijbelverhaal

Heel wat pogingen zijn gedaan om het oude jaar te typeren. Journalisten deden het in hun jaaroverzicht. Cabaretiers in hun conference. 2015 was het jaar van de angst, zei er een. Een ander voegde toe: maar vanwege de klimaattop ook het jaar van de hoop. In 2015 stond alles op scherp, en iedereen groef zich in in het putje van zijn eigen gelijk, las ik ergens. Maar hoe zal 2016 de geschiedenis in gaan? Hoe typeer je een nieuw jaar? Of kun je daar nu nog niets van zeggen?
Lees meer 

Klokgelui week 52 - Naar de Kerstnachtdienst?

Zou ik toch weer eens gaan dit jaar? Met Kerst naar de kerk? Een vraag die deze dagen in het hoofd van veel mensen speelt. Je bent niet zo’n kerkganger. Al jaren geleden heb je bedankt voor de kerk. Om te geloven heb jij de kerk niet nodig. Met dat instituut heb je niet zoveel. En je kunt het tijdens de Kerstdagen toch ook thuis gezellig maken? Een Kerst-CD beluisteren. Voor TV is er ook wel iets moois. Of toch het dit jaar weer eens proberen? Vroeger was het toch ook wel mooi om naar de Kerstnachtdienst te gaan…
Lees meer 

Klokgelui week 45 - Een topervaring

Mooi weer was ons beloofd. We genoten van het enorme voorrecht deze herfstvakantie een week in Zwitserland te zijn. Van te voren hadden we ons er al op verheugd in de bergen te gaan wandelen. En dat kan prachtig in de omgeving van het Vierwoudstedenmeer waar we een huis huurden. Je kunt er  met een kabelbaan omhoog en hebt dan vanaf de Klewenalp een wonderschoon uitzicht op de bergtoppen rondom en op het meer beneden je. De weersverwachting volgden we nauwlettend.
Lees meer 

Klokgelui week 43 - Ahmed Aboutaleb

Eigenlijk ging ik voor iets heel anders naar de boekhandel. Een boek kwam ik ophalen dat ik besteld had. Maar in de winkel zag ik op de toonbank een stapeltje dunne boekjes liggen met daarop de naam van onze burgemeester. Ik kocht het voor nog geen vier euro en las het thuis direct uit. ‘Droom en daad’ is de titel. Hoe kun je dromen tot werkelijkheid maken, vraagt burgemeester Aboutaleb zich af. En dan gaat hij verhalen vertellen over dromen en daden van Rotterdammers.
Lees meer 

Klokgelui week 39 - Angela Merkel en de angst

Een mevrouw achterin de zaal krijgt de microfoon. De camera brengt haar goed in beeld. Even zie je ook al Angela Merkel voorin zitten. De beschaafde, goed opgeleide vrouw richt zich tot de Duitse Bondskanselier: ‘Het is toch ook onze verantwoordelijkheid’, zegt de vrouw, ‘om ons in Europa te beschermen. Als er zoveel vluchtelingen uit landen als Syrië hier naar toe komen met een islamitische achtergrond, dan roept dat toch angst op. Angst voor een islamisering van Europa. Hoe wilt u daar Europa en onze cultuur voor beschermen?’
Lees meer 

Klikgelui week 37 - Overschie breed geloven

In Overschie zijn ongelofelijk veel mensen die geloven. Ik verbaas me daar telkens weer over. Er is meer geloof onder de mensen dan je denkt. Veel groter dan het aantal kerkgangers is het aantal gelovigen. Dat ontdek ik als ik hier mensen ontmoet.
Lees meer 

Klokgelui week 35 - Dirk Kuijt

Dirk Kuijt is al jarenlang mijn favoriete voetballer. En daarin sta ik natuurlijk niet alleen. Zijn terugkeer naar Feijenoord heeft enorm veel enthousiasme los gemaakt. De Kuip ontplofte bijna toen Kuijt op Feijenoords open dag uit de helikopter stapte; een geweldig welkom in het stadion waar hij dit seizoen gaat spelen. Kuijt heeft heel veel fans in Rotterdam en ver daarbuiten.
Lees meer 

Klokgelui week 33 - Een dag niet gelachen...

Als dat ergens geldt dan wel in de kerk: Een dag niet gelachen, een dag niet geleefd. De kerk is de plek waar een blijde lach klinkt. En dan gaat het niet om domme lol, om lachen, gieren, brullen, maar om de vreugde om een koning die een groot feest geeft! Hij heeft de uitnodigingen al rond gestuurd. Maar als de genodigden het af laten weten, laat Hij uit Calais  vluchtelingen ophalen. En uit de overvolle schepen en bootjes op de Middellandse Zee pikt Hij ze op.
Lees meer 

Klokgelui week 31 - ‘Rose’ van Rosita Steenbeek

In mijn vakantie lees ik graag mooie boeken. Als ik aan het werk ben, heb ik meestal niet de aandacht om me echt helemaal op een boek te concentreren. Want een boek is een wereld waar je binnenstapt. Je moet de rust hebben om een tijd lang in die wereld te vertoeven. Het boek ‘Rose’, geschreven door Rosita Steenbeek, is zo’n wereld, je aandacht helemaal waard. Rosita Steenbeek werd 20 jaar geleden bekend omdat ze een verhouding had met twee beroemde Italiaanse mannen, schrijver Alberto Moravia en filmregisseur Federico Fellini. Hierover schreef ze ‘De laatste vrouw’, haar geruchtmakende debuut in 1994.
Lees meer 

Klokgelui week 29 - Je bent jong

Begin twintig waren we. En student. De eerste lift richting Frankrijk hadden we besproken. Een vrachtwagenchauffeur zou ons in de vroege ochtend in Parijs afzetten. De avond er voor vertrokken we. We waren met z’n tweeën, mijn reisgenoot studeerde scheikunde, ik theologie. Nog heel goed weet ik dat we in Parijs, voor het ochtendgloren, meteen weer een lift kregen. Van een soort SRV wagen, maar dan op z’n Frans. We kregen een yoghurtje van de bestuurder. Wat smaakte dat goed! Zo reisden we Frankrijk door. De éne lift na de ander.
Lees meer 

Klokgelui week 25 - Amazing grace

Vrijdagavond laat, ik stond op het punt in bed te stappen, keek ik nog even op NU.nl naar het laatste nieuws. Een filmpje met Barack Obama was net binnengekomen. Ik bekeek het. En het ontroerde mij zeer. Obama die eerst lijkt te aarzelen of hij het wel zal doen... ‘Amazing Grace’, zegt hij, en nog een keer ‘Amazing Grace’. Maar dan zet hij het lied in.
Lees meer 

Klokgelui week 23 - Poëzie in de Grote Kerk

Komende zondag zal er een dichter in de Grote Kerk voorgaan. Hans Bouma is zijn naam. Poëzie, verhaal en muziek zullen de ingrediënten van de dienst zijn. Gemeenteleden die elders al eens zo’n dienst meemaakten, waren zo enthousiast dat ze Hans Bouma ook naar Overschie hebben gehaald. En dat gebeurt op zondagmorgen 7 juni om 10.00 uur. Hans Bouma heeft een bijzonder Bijbelverhaal meegenomen.
Lees meer 

Klokgelui week 19 - Een heftige maand

Nog nooit had ik van haar gehoord. Maar deze krant schreef over haar: Roosje Koster. Ze was nog maar acht jaar oud toen ze uit het centrum van Rotterdam moest wegvluchten vanwege het bombardement op onze stad. In Overschie kwam ze wonen, kreeg hier vriendinnen. Over en weer schreven ze in elkaars poëziealbum. Maar het bombardement was nog maar het begin van de gruwelijkheden.
Lees meer 

Klokgelui week 17 - Kerk oorzaak kabinetscrisis?

Valt het kabinet? Als ik maandagmorgen deze column schrijf, lijkt het niet uitgesloten…
Hopelijk vinden PvdA en VVD elkaar nog, want of ons land beter zal worden van een kabinetsbreuk en nieuwe verkiezingen betwijfel ik. Zaterdag jl. las ik een opmerkelijk bericht in het Reformatorisch Dagblad waarin kerk en kabinetscrisis met elkaar in verband gebracht worden!
Lees meer 

Hemelvaart Actie Grote Kerk, Bethelkerk, Thermiek Welzijn

Op donderdag 14 mei voerden onze kerk, de Ned. Ger. Kerk en Thermiek Welzijn een gezamenlijke actie. Leden van de diaconie en vrijwilligers maakten voor het detentiecentrum pakketten met daarin toiletartikelen, een schrift, pen en postzegels klaar.  De creaclub van Thermiek maakte 150 kaarten en kwamen op Hemelvaart naar de Bethelkerk om deze aan de pakketten te bevestigen.
Lees meer 

Klokgelui week 15 - Alles van waarde is weerloos

Je zit gewoon TV te kijken. Maar ineens wordt de uitzending onderbroken. Op het beeldscherm verschijnt de mededeling: ‘Alle programma’s worden onderbroken voor een extra uitzending van het Journaal.‘ Je schakelt naar RTL, maar ook daar… Je zapt verder, de BBC en CNN, alles ligt plat. In afwachting blijkbaar van het grote nieuws. Je wordt nieuwsgierig.
Lees meer 

Klokgelui week 9 - Een gouden greep

Het begon met een sprookje. Toen kwam er een preek. Daarna een betoog. Ruim honderd mensen waren gekomen om drie prominente sprekers te horen. In een sfeervol verlichte Grote Kerk werd het een mooie avond. Je hoefde je geen moment te vervelen. Vooral toen na de pauze de mensen in de kerk ook mee gingen praten. Een scala aan vragen, opvattingen en hartenkreten kwam voorbij.
Lees meer 

Tien jaar Protestantse Gemeente in Overschie

Op de publieke Facebook-pagina van Overschie010 zijn foto's te vinden die zijn gemaakt op 1 maart 2015, tijdens de dienst om te vieren dat de Protestantse Gemeente in Overschie tien jaar bestaat.

Klokgelui week 7 - De toekomst van de kerk in de stad

De foto stond tien jaar geleden op de voorpagina van de Overschiese Krant. Een grappige foto. We zien twee dominees in zwarte toga met witte stola en achter hen een menigte kerkgangers. Als je goed kijkt, zie je dat die twee dominees een boom aan het planten zijn. Die twee dominees zijn inmiddels allang vertrokken uit Overschie. Voorgangers zijn voorbijgangers. Maar de kerkgangers, de kerkelijke gemeente is gebleven.
Lees meer 

Actie Kerkbalans 2015 - Een fooitje voor de kerk?

Voor mijn verjaardag kreeg ik een leuk boekje. ‘Ken je Rotterdam. De Maasstad in 250 vragen.’  Het boekje is één grote quiz om onze stad beter te leren kennen. Voor de volgende druk heb ik een extra vraag: ‘Hoeveel kerken heeft een Rotterdammer van 40 jaar in zijn stad zien sluiten?’ Ik ben benieuwd naar het antwoord.
Lees meer 

Klokgelui week 3 - Je laten bespotten

Op de avond van de moordpartij in Parijs liet het Journaal een vooraanstaande Franse moslim aan het woord. Hij vertelde hoe het blad Charlie Hebdo  in februari 2006 een in zijn ogen verwerpelijk nummer had gepubliceerd, beledigend voor de profeet Mohammed. Maar voor hem was het volstrekt ondenkbaar uit wraak de redactie van Charlie Hebdo te vermoorden.
Lees meer 

Klokgelui week 48 - Er is meer!

Is het eigenlijk niet wat vreemd als twee jonge mensen al hun familie en vrienden in Nederland achter laten om naar Thailand te vertrekken? Nadat ze eerst nog met veel inspanning Thais hebben leren spreken. En in dat verre land met een heel andere cultuur – op elke zestienduizend inwoners zijn ongeveer slechts twee christenen – proberen zij christelijke gemeentes te stichten.
Lees meer 

Klokgelui week 46 - Licht

‘Het is beter een kaars aan te steken dan de duisternis te vervloeken.’ Ik vergeet nooit wanneer ik dat voor het eerst hoorde. Jaren geleden. Nelson Mandela zat nog gevangen op Robbeneiland. In het Friese stadje waar ik dominee was, ging op een zondag een zwarte predikant uit Zuid Afrika voor in de kerkdienst. Na afloop vroeg ik hem wat we eraan moesten doen als hier het apartheidsregime verdedigd werd soms zelfs met leugens…
Lees meer 

Klokgelui week 44 - Berlijn

et een bus vol gingen we uit Rotterdam naar Berlijn. Vijfentwintig jaar geleden viel daar de Muur. We hoorden de verhalen. We reden over de grenspost die het eerst openging. Maar onze eerste interesse ligt nog verder terug in de tijd. We volgen het spoor terug van Dietrich Bonhoeffer. Drie weken voor het eind van de oorlog liet Hitler hem vermoorden.
Lees meer 

Klokgelui week 42 - Een jongetje van zeven

Een jongetje van zeven stuurde naar de universiteit een brief met de vraag: ‘Bestaat God?’ Het gebeurde dit jaar in Groningen. De universiteit ging er serieus op in. Prof. dr. Peter Barthel, hoogleraar sterrenkunde schreef een alleraardigste brief terug aan de jongen.
Lees meer 

Klokgelui week 38 - Samen in de naam van Jezus

Een volle kerk. Een lied uit de Rooms Katholieke traditie klinkt, een kinderlied meegenomen uit de Nederlands Gereformeerde Kerk, een Psalm uit het Protestantse Liedboek. Een gereformeerde preek,  het katholieke ritueel van de vredesgroet, een evangelisch opwekkingslied, het krijgt allemaal z’n plek. Gebruiken en  voorgangers uit drie kerken wisselen elkaar af. 
Lees meer 

Klokgelui week 34 - Videofilmpje op internet

Ze staan voor het nationaal monument op de Dam. Vijf mannen. Eén van hen draagt een gebreid mutsje op het hoofd. Een ander een hoed. De andere drie zijn blootshoofds. Dan neemt de eerste het woord. Het is een blanke man van middelbare leeftijd. Hij draagt een boordje, zoals pastoors dat vroeger deden. Hij noemt zijn naam, maar die kan ik niet goed verstaan, en zegt vervolgens in het Engels: ‘Als christen woon en werk ik in Nederland en dit is mijn heilige boek: de Bijbel…’
Lees meer 

Klokgelui week 32 - Er is ook nog goed nieuws!

Wekenlang is er alleen maar slecht nieuws. De MH 17 wordt uit de lucht geschoten. Een drama dat nog voort duurt. In Irak rukken dood en verderf zaaiende Isis troepen op. Israël, moe van alle raketbeschietingen, slaat hard terug; in Gaza zijn zeer veel doden te betreuren. Jonge mensen in Den Haag roepen in het Arabisch en in het Nederlands zeer antisemitische leuzen. Als je deze weken het Journaal bekijkt, word je beroerd van alle ellende.
Lees meer 

Klokgelui week 30 - De doden

Het Franse dorpje waar wij met vakantie waren, telt maar driehonderd inwoners. Het ligt in de Franse Ardennen, een gebied in Noord-Frankrijk waar de meeste Nederlanders op weg naar het zuiden snel aan voorbij rijden. Maar wat een rust en wat een mooie wereld! Veel dorpjes hier tellen trouwens nog minder dan driehonderd inwoners. En toch staat er in elk dorp een prachtige oude kerk. En wat ook zo opvalt: elk dorpje heeft z’n eigen begraafplaats direct buiten het dorp voor aan de weg. De doden liggen zo heel dichtbij.
Lees meer 

Klokgelui week 25 - Dit zijn de namen

Nog nooit had ik een boek van Tommy Wieringa gelezen. Maar de titel ‘Dit zijn de namen’ boeide me. Zo begint namelijk ook het Bijbelboek Exodus, het tweede boek van het Oude Testament. Een jongen, eerst nog naamloos, is hoofdpersoon in het boek van Wieringa. Hij is vluchteling. De tweede hoofdpersoon is een keiharde politiecommissaris. 
Lees meer 

Klokgelui week 23 - Het feest van de Geest

In het Tv-programma ‘Eén tegen honderd’ zou het misschien al wel een moeilijke vraag zijn. In de categorie ‘religie en spiritualiteit’: ‘Wat is de betekenis van Pinksteren?’ De kandidaat kan kiezen uit drie antwoorden: a. Een vrij weekend begin juni. b. Een jaarlijks terugkerend popfestival in Limburg. c. De Heilige Geest daalt neer in mensen.
Lees meer 

Klokgelui week 20 - Een Maal aan de Schie

‘We hebben jouw kerk vandaag maar even geconfisqueerd’, zei buurman Thijs met een grote glimlach zaterdag tegen mij. Die zaterdagavond zou er een grandioze vijf gangen maaltijd plaats vinden in de Grote Kerk. En Thijs zat als top kok in de organisatie. Voor zijn gevoel was ‘mijn’ kerk blijkbaar even ‘zijn’ kerk geworden. Maar hoe langer ik er over nadenk, hoe meer ik denk: laten we dat maar zo houden!
Lees meer 

Klokgelui week 16 - Geef mij nu je angst

Syb van der Ploeg zong het: ‘Geef mij nu je angst…, ik geef je er hoop voor terug.’ Ik kende dat liedje van André Hazes en Guus Meeuwis. Maar wat klonk het ineens anders, toen Syb van der Ploeg het een paar jaar geleden zong in ‘The Passion’. Hij speelde Jezus. En dat lied, die tekst was helemaal raak! Afgelopen week was al het vierde jaar waarin deze straatmusical werd uitgevoerd.
Lees meer 

Klokgelui week 14 - Eitje

Je verbaast je nergens meer over. Pasen is toch het feest van het eitje?! De normaalste zaak van de Burg. Baumannlaan adverteert ermee: Pasen voor ons een eitje. Je kijk niet vreemd op als steeds meer mensen geen flauw idee meer hebben waar het met Pasen om gaat. Paashazen en paaseieren bepalen hun horizon. Met Kerst is er nog een besef dat er méér is dan de Kerstman, de kerstboom en het kerstdiner. Is er niet een kind geboren? Met Pasen ligt dat moeilijker.
Lees meer 

Klokgelui week 9 - Stemmen!

De grote enveloppe die de Gemeente Rotterdam stuurde, heb ik meteen open gemaakt. De kandidatenlijsten voor de gemeenteraad van Rotterdam en voor de gebiedscommissie Overschie. Voor de gemeenteraad meer dan 400 namen! Voor de gebiedscommissie van Overschie staan 52 mensen op de lijst. Vanzelfsprekend ga ik stemmen. Je moet je toch schamen als je zo’n kans voorbij laat gaan.
Lees meer 

Bezoek aan de Ark van Noach in Dordrecht

Op zaterdagmiddag 1 februari om drie uur vertrokken we met 41 CJV’ers en gemeenteleden, groot, klein, jong en oud,  naar de ark in Dordrecht. Om half vier gingen we aan boord van dit gigantische houten bouwwerk. De kinderen kregen bij binnenkomst een speurtocht. Met behulp van de plattegrond moesten zij op zoek naar ‘ponsjes’ om in hun speurtocht gaatjes te knippen.
Lees meer 

Klokgelui week 7 - We gaan voor goud!

Acht maal goud in Sotsji. En de éne gouden plak is nog mooier dan de ander. De ploegenachtervolging was een prachtig sluitstuk. Super om die drie mannen als een hechte eenheid in topsnelheid over de baan te zien gaan. Maar ook de vrouwen gleden zeer stijlvol als eerste over de finish. En wat straalden die vrouwen een vreugde uit op het podium. Een feest om de overwinning te behalen. Ik kon het niet nalaten om zondagochtend hierop terug te komen in de kerk.
Lees meer 

Klokgelui week 5 - Boven water blijven!

Slechts een kort fragment heb ik gezien uit de TV-serie ‘Nederland in 7 overstromingen’, maar het boeide me direct. Heel dichtbij kwam de watersnoodramp die ons land trof in 1953. Een overlevende vertelde hoe hij door een stuk hout vast te grijpen zich boven water had weten te houden. Bijna zijn hele familie was verdronken, alleen zijn vader had de ramp ook overleefd. Een historicus kwam aan het woord die aantekeningen voorlas van mensen die van te voren gewaarschuwd hadden voor een dergelijke ramp.
Lees meer 

Klokgelui week 3 - Stop aanranding!

Gelukkig lees en hoor ik er weinig meer over. De stickeractie van Geert Wilders. Hoe stiller, hoe beter. Dat ik toch erover schrijf, komt omdat ik de reactie van rabbijn Lody B. van de Kamp zo opmerkelijk vind. Deze orthodox-joodse rabbijn roept de Nederlandse bevolking op zich krachtig te keren tegen de haatzaaiende woorden van Wilders. Van de Kamp schrijft in het R.D. van 28 december 2013. Hij trekt een parallel tussen de PVV sticker ‘De islam is een leugen, ... de Koran is een vergif’ en de borden in Nazi-Duitsland ‘Judentum ist Verbrechertum’.
Lees meer 

Klokgelui week 51 - Kerk in de STER

Het zal even wennen zijn om tussen reclames voor Albert Heijn, Plus en Jumbo ineens de kerk tegen te komen. Maar vandaag of morgen gebeurt het. In het STER blok een oproep om met Kerst naar de kerk te gaan. Je ziet Sharon Kips ‘Komt allen tezamen’ zingen. Voor deze gelegenheid is dit oude lied in een modern jasje gestoken. We zien Gerda Havertong en andere BN’ers aan de kerstmaaltijd. Vervolgens nodigen ze je uit met hen mee naar de kerk te gaan… 125 maal zal de spot te zien zijn op Nederland 1, 2, 3 en RTL 4.
Lees meer 

Klokgelui week 49 - Wegversperring

Hij weet precies waar hij naar toe wil. Stapt in zijn auto. Rijdt over de Baumannlaan, de Josselin de Jonglaan over, het Kleinpolderplein op. Richting Delfshaven…. Stop. Een wegversperring. Hij kan niet verder. Wat moet hij doen? Zo gauw heeft hij geen bord gezien hoe dan wel te rijden. H

Lees meer 

Klokgelui week 45 - De prooi

Je krijgt een wereld te zien waar je geen weet van hebt. Op zaterdagavond voor TV. ‘De prooi’ op Nederland 2, een miniserie over de wereld van het grote geld. Bankdirecteur Rijkman Groenink wil in vijf jaar tijd ABN AMRO omvormen tot een bank die honderd miljard waard is. Hij stort zich in wilde overname- en fusieavonturen.

Lees meer 

Klokgelui week 41 - De andere kant uitkijken

Ephimenco is columnist in ‘Trouw’. Oorspronkelijk komt hij uit Algerije. Meer dan eens gooit hij de knuppel in het hoenderhok. Zo schreef hij op 10 oktober over het Egyptische dorp al-Minya waar een losgeslagen menigte, opgejut door aanhangers van de afgezette president Morsi, christenen aanviel. Gewapend met vuurwapens, metalen staven en messen trok men het dorp door. Het lijk van een vermoorde christen werd achter een tractor door de straten gevoerd.

Lees meer 

Klokgelui week 39 - Jesus Christ Superstar

Het affiche hing bij onze overbuurvrouw voor het raam: Jesus Christ Superstar. Via internet kochten we kaarten. Afgelopen zaterdagavond was het zover. Met de bus helemaal naar een oude loods in het havengebied bij Heijplaat op Zuid. We kwamen er op harde houten banken te zitten. Stom toevallig naast een ander echtpaar uit Overschie. Maar wat een voorstelling! Professionele solisten hielden voortdurend onze aandacht vast. De tekst was niet altijd goed te verstaan, maar er was genoeg te horen en te zien om je adem bij in te houden. Een groot koor zorgde voor kippenvelmomenten. En dan die solo van Maria Magdalena… Of die aangrijpende scène waarin Jezus gemarteld werd… 

Lees meer 

Klokgelui week 37 - I have a dream

Ze was er speciaal voor naar Overschie gekomen. Uit het Zeeuwse Wissenkerke, waar ze ’s morgens nog een doopdienst had geleid. ’s Avonds om zeven uur  stond ze in Overschie om een soort hagenpreek te houden. ‘I have a dream’, zo begon ze. En daarmee sloot ze aan bij haar beroemde voorganger die 50 jaar eerder een wereldveranderende toespraak hield over zwarte en blanke kinderen hand in hand… Over kinderen die niet beoordeeld worden op de kleur van hun huid maar op hun karakter… 

Lees meer 

Klokgelui week 33 - Borgen

Mijn favoriete TV-programma is Borgen. Afgelopen winter was er op tien donderdagavonden ’s avonds laat een aflevering te zien. Birgitte Nyborg, de hoofdpersoon, is een jonge vrouw die door een verrassende verkiezingsuitslag minister-president in Denemarken wordt. Natuurlijk is het allemaal verzonnen, en toch ook weer niet. Want de problemen waar zij voor staat, spelen nu. Zo moet zij beslissen of Deense soldaten nog langer in Afghanistan zullen blijven met alle risico’s van dien. Of geeft zij de Taliban steeds meer ruimte? En hoe ver moet zij gaan in het aanscherpen van milieuregels als een top industrieel zich vierkant tegenover haar opstelt. En hoe houdt ze haar innerlijk verdeelde regering overeind? Maar zo mogelijk nog groter problemen heeft zij thuis.

Lees meer 

Klokgelui week 31 - De vierde vrouw

Wat Johan Cruijff is voor voetballers, is Karl Barth voor theologen. Cruijff kon onnavolgbaar goed voetballen. Op minstens zo verrassende manier kon Barth theologiseren. Hij is ongetwijfeld de grootste theoloog van de vorige eeuw. In mijn studeerkamer staat een plank vol boeken van hem. Maar nu is er ook een roman over zijn leven verschenen. Ik heb deze theologische roman in één adem uitgelezen. 

Lees meer 

Onze gemeente op TV

Wellicht herinnert u zich nog dat dhr. Leen la Rivière in onze kerk rond liep met een filmcamera om allerlei activiteiten van onze gemeente vast te leggen. Ons gemeentelid dhr. Kees van der Meer was zijn gids en liet zien wat het geloof in zijn dagelijks leven en werk betekent. Deze opname was onderdeel van een groot project. Leen la Rivière heeft namelijk tal van kerken, moskeeën en andere gebedshuizen in onze stad bezocht. De uitzending van deze korte documentaires van de ‘Sagrada Familia’ is telkens op donderdagmiddag om 16.30 uur op het kanaal OPEN van de kabel. Het portret van onze gemeente is te zien op donderdag 11 juli om 16.30 uur. Titel van het programma is: het gebedshuis van de week. Daarna blijft het permanent te zien op www.station-r.nl.

Klokgelui week 27 - TV-portret

Zorg dat u op tijd voor de TV zit. Donderdag 11 juli om 16.30 uur wordt het uitgezonden. Schrijf het alvast op uw keukenkalender. Een boeiend Tv-portret. Filmer Leen la Rivière is langs vele gebedshuizen in Rotterdam gegaan en heeft daar opnames gemaakt. Zo ook in de Grote Kerk in Overschie. Donderdag 11 juli wordt dit Tv-portret uitgezonden.

Lees meer 

Klokgelui week 25 - Bed, bad, brood

In Rotterdam leven zo’n 20.000 vluchtelingen. Toen ik dat hoorde, schrok ik er toch weer van. Zó veel? Ik was bij de opening van de nieuwe Pauluskerk. Daar kreeg ik deze info: Vluchtelingen mogen niet werken en –als ze ouder dan 18 zijn– geen opleiding volgen. En toch redden verreweg de meeste vluchtelingen het op eigen kracht. Ook krijgen ze hulp van familie, vrienden en andere Rotterdammers. Sommigen hebben echter niemand. Niets. 

Lees meer 

Klokgelui week 23 - Genade

’s Ochtends ging ik met een mooie bos bloemen naar huis want precies vijf jaar als predikant verbonden aan de Grote Kerk en ’s avonds zag ik wederom hoe de goal van Wim Rijsbergen de vlam in de pan deed slaan en de Kuip deed schudden op zijn grondvesten. ’s Middags was de nieuwe Pauluskerk geopend en de buurman, hangend over het tuinhek terwijl de zon zich eindelijk weer eens ruimhartig toonde, begon mij over de noodzaak van de nieuwe Kuip en deed voor, met het gezicht op drama, hoe de tribune kan trillen.

Lees meer 

Klokgelui week 21 - Wie zingen kan...

Wat is er mooier dan samen te zingen? Als kind op school leerde je al met elkaar te zingen. En ook al kon je het zelf misschien niet zo goed, als je met de hele klas zong, klonk het toch mooi. Na de basisschool wordt er niet zoveel meer gezongen. Of je moet lid worden van een koor. Soms wordt er ook in een voetbalstadion gezongen. Wat klinkt dat geweldig een heel stadion vol: ‘You never walk alone’. Half Nederland keek naar Anouk met haar ‘Birds’. En meer mensen dan je zou denken kijken naar ‘Nederland Zingt’. 

Lees meer 

Klokgelui week 19 - De meidagen

‘Kom vanavond met verhalen hoe de oorlog is verdwenen en herhaal ze honderd malen, alle malen zal ik wenen…’ dichtte Leo Vroman. De meidagen roepen altijd weer verhalen op over de 2e Wereldoorlog. Vorig jaar kocht ik bij onze plaatselijke boekhandel een boek met een indrukwekkend oorlogsverhaal, ‘Parnassia’ van Josha Zwaan. Hoofdpersoon is Rivka, een Joods meisje. Om haar aan de Jodenvervolging te doen ontkomen krijgt zij een nieuw thuis bij een kinderloos echtpaar in Zeeland. Haar nieuwe vader is predikant en samen met zijn vrouw voedt hij het meisje op in het christelijk geloof. 

Lees meer 

Klokgelui week 17 - Beste Willem-Alexander

Beste Willem-Alexander,

Toeval bestaat niet. Nauwelijks heb ik mijn nieuwe boek afgerekend, over ‘het einde van de normaliteit’, of ik word vriendelijk toegesproken door een mevrouw met een enorme oranje kunstroos in heur haar. Ze is trots op haar nering en prijst mij de Oranjefranje, de hoedjes, shirts, hemdjes, sjaaltjes, van alles. ‘De vorst komt er aan’, zo lees ik op een shirt, maar ook ‘Ik Will’em’, nou, zo hoor ik mijn vrouw lachen, ‘Ik heb’em al’. 

Lees meer 

Klokgelui week 14 - 686 kinderen weggevoerd

Als je hoort over kinderen die zijn weggevoerd, denk je niet aan je eigen stad. Je denkt aan Syrië of aan oorlogen in Afrika. Ver van ons bed. En toch gebeurde het in onze eigen stad.
686 kinderen in de leeftijd van één maand tot twaalf jaar werden in 1942-1943 weggevoerd uit Rotterdam. En zijn niet meer teruggekomen. En alleen maar omdat ze Joods waren. Ze werden weggevoerd naar Westerbork. De meesten van hen werden spoedig daarna vervoerd naar Auschwitz of Sobibor om daar te worden vermoord.

Lees meer 

Klokgelui week 12 - Passion

Zaterdagavond gingen we naar de Johannes Passion. Onze dochter zong mee. Deze week zingt onze zoon de Matthäus. Duizenden amateurzangers en beroepsmusici zingen deze dagen een Passion van Bach. Op vele plaatsen in Nederland zijn uitvoeringen. Nederland 2 zendt op Goede Vrijdag om 12.00 uur de Matteüs in het Nederlands uit.

Lees meer 

Verslag gemeenteavond donderdag 24 januari 2013

Opening
De voorzitter van de kerkenraad, de heer Plomp, heet alle aanwezigen van harte welkom en opent de avond met het lezen van Efeze 6 ‘De kracht van de Heer’. Hierna benadrukt de heer Plomp de kracht van het gebed. Hoe belangrijk bidden is voor onze gemeente.
Met elkaar wordt gezang 463 vers 1 en 2 gezongen.

Lees meer 

Klokgelui week 10 - Altijd gekker

Wanneer Johannes Paulus de Derde voorzichtig het balkon betreedt om zich voor het eerst te laten zien aan de bijeenverzamelde menigte begint in hoog tempo ‘de verhouding’ trending topic te worden op twitter. Geen vijf minuten later ontkent de RVD dat de aanstaande kroning in gevaar is, toegegeven JoPa nummertje drie is een week of wat terug handje handje gespot aan de Schie, ergens achter de Grote Kerk te Rotterdam-O., maar van een verhouding met nu nog Prinses Maxima is geen sprake, het is veeleer zo dat Maxima haar oud-leraar een mooi plekje in haar nieuwe vaderland heeft willen laten zien.

Lees meer 

Klokgelui week 8 - Trap er niet in!

Het gebeurde op het feestje dat John van den Berg gaf. De Grote Kerk stroomde vol met mensen. Iedereen feliciteerde hem met zijn verjaardag. Een zangeres kwam naar voren. ‘Trap er niet in…!’ zong zij ons allen toe. Een lied vol liefde voor ons land. ‘Dit land is echt van jou en mij.’ En tegelijk een hartstochtelijke oproep om in ons land oog te hebben voor wat ons samen bindt. Niet voortdurend op te blazen wat ons van elkaar scheidt. Niet eindeloos elkaar te bestrijden. ‘Trap niet in al die haatzaaierij’, zong zij, ‘wat dan overblijft is niets dan pijn en ons land zal verdrinken in ’t venijn….’

Lees meer 

Klokgelui week 6 -Tragedie in Overschie

Misschien was het haar laatste belangrijke uitspraak voor zij haar aftreden bekend maakte. Op staatsbezoek in Singapore sprak koningin Beatrix over een grote tragedie. In het detentiecentrum Rotterdam bij ons vliegveld pleegde de Russische activist Aleksandr Dolmatov zelfmoord. Dolmatov had asiel aangevraagd in Nederland. Zijn aanvraag werd afgewezen. In de cel liet hij een brief achter voor zijn moeder Ljoedmila Doronina. 

Lees meer 

Klokgelui week 4 - Dichter bij het geheim

Een paar dagen terug moest ik in het huis zijn waar in zijn studentenjaren de dichter Leopold had gewoond. Ik wil niet beweren dat ik dan het gevoel heb heilige grond te betreden, maar toch, in precies dat zelfde huis waar ik op dat moment mijn zaakjes regelde had lang geleden, ergens tot in de loop van 1889, de dichter zitten blokken op zijn klassieke talen om vervolgens naar Rotterdam te verhuizen en daar voor bijna de rest van zijn leven als docent werkzaam te zijn. 

Lees meer 

Klokgelui week 2 - PLDJ

Linda kennen we. Maarten ook. Meer zou ik er niet kennen. Glossy’s. Zo’n chic tijdschrift op mooi papier gedrukt met grote foto’s erin. Je legt er gauw vijf euro voor neer. Dat er ooit een glossy gewijd zou worden aan een dominee, was toch eigenlijk niet te verwachten. Nota bene een Rotterdamse dominee. Of de glossy in de boekhandel te koop is, weet ik niet, maar ik heb hem in huis. PLDJ staat er met koeienletters voorop, daaronder een grote grijze krullenkop. 

Lees meer 

Klokgelui week 51 - Zeg Maar Ja

Waarom, zo zult u mij vragen, vond je dat Grote KerstdiNEE gisteren zo’n indrukwekkend gebeuren?
Toch niet omdat de Grote Kerk alleen was verlicht met kaarsen die op strategische plekken in groepjes van vijftig onder het motto ‘Vijftig Hinten Wit’ guitig stonden te branden? Nee, niet omdat Kim Jong-un alsnog besloot in Noord-Korea te blijven. 

Lees meer 

Klokgelui week 49 - Out of the box denken

 

Eigenlijk houd ik helemaal niet van zulke Engelse termen als ‘out of the box’ denken. Praat maar gewoon Nederlands. Maar het is inmiddels een modewoord geworden onder managers: out of the box denken. Met die box wordt het bestaande denkkader bedoeld, het vaste patroon waar je met elkaar in zit. Daar moet je uitbreken. Want anders vind je nooit een oplossing voor de gigantische problemen waar we met z’n allen voor staan. Overal worden cursussen aangeboden om je te trainen in out of the box denken. Het draait om creativiteit. Anders durven denken. Vernieuwend bezig zijn…Vraag overigens niet wat je betaalt voor zo’n cursus…
 

Lees meer 

Klokgelui week 47 - Een kaars aansteken

‘Het is beter een kaars aan te steken dan de duisternis te vervloeken.’ Ik vergeet nooit wanneer ik dat voor het eerst hoorde. Jaren geleden. Nelson Mandela zat nog gevangen op Robbeneiland. In het Friese stadje waar ik predikant was, ging op een zondag een zwarte predikant uit Zuid Afrika voor in de kerkdienst. Na afloop vroeg ik hem wat we eraan moesten doen als hier het apartheidsregime verdedigd werd soms zelfs met leugens…
‘Het is beter een kaars aan te steken dan de duisternis te vervloeken’, zei hij. Met andere woorden: Doe zelf iets goeds, verspil geen energie aan wat verkeerd is. Het had in de Bijbel kunnen staan: Overwin het kwade door het goede. Ik vergeet die uitspraak nooit.

Lees meer 

Klokgelui week 45 - Kloostermoppen

Terwijl de schaal met broodjes döner kebab en geflopte zalm in de container verdwijnen raast het fors uit de bocht gezwaaide staartje Sandy om de muren van het fonkelnieuwe klooster “Bruggen slaan”. Na het succes van het klooster in Malonne, want verzekerd van de vrolijke aanwezigheid van Michelle Martin, was ik genodigd om het nieuwe klooster voor late roepingen te bezoeken. 

Lees meer 

Klokgelui week 43 - Hoogtepunt

Een week lang trokken we door Duitsland met mensen uit de Grote Kerk. In het voetspoor van Luther. Steden als Wittenberg, Eisleben, Eisenach bezochten we. Veel staat daar in de steigers voor het Lutherjaar 2017. Dan hoopt men 500 jaar Reformatie te vieren. Want in oktober 1517 sloeg Luther 95 stellingen aan de deur van de slotkapel in Wittenberg. Het begin van een niet meer te stuiten hervorming.

Lees meer 

Klokgelui week 41 - Desmond Tutu

Midden in een TV-programma kwam ik binnen. Meteen was ik geboeid. Desmond Tutu te gast bij Twan Huijs in College Tour. ‘Welk advies wilt u deze jonge mensen meegeven?’ was Twan Huijs’ laatste vraag. Tutu aarzelde geen moment: ‘Droom, blijf dromen! Wees idealistisch. Laat je niet infecteren door het cynisme van ouderen. Geloof dat deze wereld een betere wereld kan worden. Droom! Want je wordt veel te snel volwassen en je zou je droom kunnen vergeten. God wil jou gebruiken, en jou en jou…’, met zijn innemende glimlach keek hij de één na de ander voor hem recht in de ogen…, ‘en jou en jou om deze wereld te maken tot de wereld die Hij wil, een prachtige wereld voor iedereen.’

Lees meer 

Klokgelui week 39 - Feestboek

Nog in Haren geweest? Of bent u niet van het Facebook? Laatst zei ik iemand ‘je kunt het zo gek niet verzinnen of binnen twee tellen staat je kop op You Tube’. En waarachtig, de dag na Haren kreeg ik een mailtje, ik kon zo doorklikken naar het filmpje waarop ik te midden van veel anderen te bezichtigen was. Zoals er mensen zijn die, hoe is het mogelijk, bij Rutte onmiddellijk aan Samsom denken, of bij Jezus zomaar ineens wonder boven wonder aan zijn vrouw, zo is voor mij Haren verbonden aan de naam van schrijver Willem Frederik Hermans.

Lees meer 

Doopfeest 9 september 2012

We mogen dankbaar terug zien op een geweldig doopfeest. Een jaar lang is het voorbereid. Eerst in buurtgesprekken over de doop. Een commissie van doeners heeft toen de handen uit de mouwen gestoken en is aan het werk gegaan. Het museum heeft zijn diensten aangeboden. Overschie op z'n best.

Lees meer in de Klokgelui over het Doopfeest. Verder staat hier een interview met dominee Koerselman gehouden voorafgaande aan het Doopfeest. Tot slot is op de Facebook-pagina van Overschie een verslag van het evenement te vinden. 

 

Klokgelui week 37 - Jij bent geliefd

Nooit heb ik de kerk zo vol gezien als afgelopen zondag. ‘Jaren geleden heb ik me al uit laten schrijven,’ vertelde een man mij, ‘maar ik ben toch gekomen, en deze dienst deed me wat. Ik kreeg er een heel bijzonder gevoel bij.’ We zaten na te praten op de bankjes aan de Schie. Het middagconcert zou bijna gaan beginnen. Het was genieten daar aan het water.

Lees meer 

Klokgelui week 35 - Protest

‘Afrika zal blij zijn met premier Roemer,’ sprak Geert Wilders bij de start van zijn verkiezingscampagne. Nu gaat het mij niet om Roemer. Hem stem ik niet en Roemer kan zichzelf prima verdedigen. Maar het gaat me om Wilders. Met zijn sarcastische opmerking wekt Wilders de indruk dat hij liever een premier heeft waar men in Afrika niet blij mee is. Een premier die geen ‘miljarden aan ontwikkelingshulp doneert’, om Wilders nogmaals te citeren. Begrijp ik Wilders goed, dat hij het wenselijk vindt dat we een premier krijgen die een ander werelddeel maar aan zijn lot overlaat?

Lees meer 

Klokgelui week 33 - Thuis komen

We kijken onze ogen uit… Wat een kerk! Die vrijdagmorgen hebben we onze wekker gezet. Met een vroege boot steken we over van Calais naar Dover. Nemen in Dover de trein. We willen naar Canterbury om daar de kathedraal te bezoeken. Het is de reis meer dan waard. Wat een belevenis deze kathedraal, zo groot, zo indrukwekkend. Je voelt je klein in het enorme schip van de kerk.

Lees meer 

Klokgelui week 31 - Een mooi boek voor de vakantie

Stel er was geen Bijbel of Koran. De NRC opperde deze mogelijkheid en kwam vervolgens met de vraag: Welke teksten verdienen dan een plek in een hedendaags heilig boek? Douwe Draaisma, een bekend psycholoog, nomineerde ‘Gilead’ van Marilynne Robinson. Het is zijn favoriete boek omdat het over ouder worden gaat. En over ouder worden heeft Draaisma veel nagedacht. Zelf nadert hij de zestig… 

Lees meer 

Klokgelui week 25 - Zomertijd

Zoals het spreekwoord al zegt ‘één schildpad aan de Koningssingel maakt nog geen zomer’ en op de hoek van de Baumannlaan en De Lugt pikken de meeuwen gretig de rotzooi uit de half opengescheurde vuilniszakken, maar gelukkig, eindelijk dan toch hebben de wielrenners van de Rabobank hun eerste etappezege binnen.

Lees meer 

Klokgelui week 23 - Nakende Niksie

Laatst waren mijn vrouw en ik genodigd voor de opening van een tentoonstelling, een serie grote en prachtige tekeningen. Om precies te zijn, een serie ‘naakten’. Vooral de tekening van één naakte man was schitterend, terwijl ik toch meteen moet opbiechten dat ik niet degene ben die als model heeft dienst gedaan. Op de tentoonstelling herkende ik verschillende mij bekende theologen en predikanten.

Lees meer 

Klokgelui week 21 - De hemel bestaat niet?

Ze kwam in het nieuws na het skiongeluk van prins Friso. Jannetje Koelewijn, journaliste bij de NRC. Ze dacht dat het met de prins wel meeviel. Helaas zat ze er helemaal naast. Van haar verscheen ‘De hemel bestaat niet.’ Een aanrader voor wie nog een vakantieboek zoekt. Zij beschrijft in dit boek het leven van haar ouders. Haar vader, een markante persoonlijkheid, stamt uit gereformeerd Bunschoten. Zijn moeder, naar wie Jannetje is vernoemd, komt uit een gezin van vijftien kinderen. Prachtig hoe Jannetje van binnenuit deze wereld tekent. 

Lees meer 

Klokgelui week 19 - Hike

Om kwart over twaalf kwam de eerste groep langs. Ik zat zaterdag bij de Hike op een post ergens in Abtswoude direct onder Delft. Een lastige opdracht moesten ze bij mij uitvoeren. Maar de zon scheen en iedereen had het helemaal naar zijn zin. Thema van de Hike was dit jaar: VIP. 

Lees meer 

FOTO'S UIT DE GEMEENTE

Klik hier voor foto's van de laatste bijzondere kerkdiensten of activiteiten

Klokgelui week 17 - Nooit vergeten

Zondagavond zeven uur. De actualiteit laat ik los. Hoe het verder moet nu Wilders kiezers winnen wil door Nederland in de steek te laten. Studio Sport met ADO – Feijenoord laat ik ook aan me voorbijgaan. Ineens ben ik terug in het verleden. In de Laurenskerk waar alles stil wordt vanwege de Jom Hasjoa. De kerk is goed gevuld. Gemiddelde leeftijd 50 plus. Opvallend de aanwezigheid van een aantal Joodse mannen met een keppeltje op het hoofd.

Lees meer 

Klokgelui week 15 - The Windblower

En dan nu Pinksteren! Dat is het idee. Na het grandioze muziekspektakel, vorige week, op de avond van Witte Donderdag, hebben EO, RKK en de kerken de smaak pas goed te pakken. Na het gigantische succes van The Passion wordt nu meteen stevig doorgepakt met The Windblower. En omdat de gemeente Rotterdam 2450 voltijds banen gaan schrappen, heeft de organisatie het kloeke besluit genomen om die arme mensen wat wind in de rug mee te geven en The Windblower in Rotterdam te houden, beter nog, van het Willemsplein wordt het indrukwekkende gebeuren, ja, het meest imposante feest dat ooit in de stad is gevierd, verplaatst naar … Overschie!

Lees meer 

Klokgelui week 13 - Stil...!

‘Maak van Pasen een feest..!’adverteert de supermarkt. En gelijk hebben ze. Pasen is een super feest. Maar vóór Pasen is er de Passion. Voor het feest uitbreekt, wordt het eerst heel stil. Doodstil...

Lees meer 

Klokgelui week 11 - Danny de Munk of Pergolesi?

Het gebeurde bij ‘Bijou Brigitte’, de bekende sieradenwinkel. Komt een meisje naar de toonbank met een kruisje in haar hand. Ze wil het kopen, maar is nog niet helemaal tevreden. ‘Heeft u er niet een met zo’n mannetje eraan?’ vraagt ze.
Het lieve kind heeft geen idee wie dat ‘mannetje’ zou kunnen zijn…

Lees meer 

Klokgelui Week 9 - De Reinout Oerlemanskerk?

‘Dat gebouw aan de Schie heette vroeger Grote Kerk? Tjonge, dat heb ik nooit geweten!’
‘Ach, ik meen in 2012, toen hebben ze zomaar van de één op de andere dag de naam veranderd. Bij voetbalstadions was dat trouwens al veel langer aan de gang.’

Waar dit over gaat? Dat zal ik u vertellen..

Lees meer 

Klokgelui week 6 - REÜNIE OVERSCHIE

Eigenlijk is reünie niet het goede woord. Al gaat het dat zeker worden. Een weerzien van vele oud Overschieërs. Zondag 9 september 2012. Een ontmoeting met mensen die je jarenlang niet gezien hebt. Met alle gezelligheid die daarbij hoort. Oude herinneringen ophalen. We noemen het echter geen reünie, maar een Doopfeest. We bieden Overschie een groot Doopfeest aan. Als kerk nodigen we iedereen die in Overschie gedoopt is van harte uit terug te gaan naar zijn wortels. Daarom..

Lees meer 

Gezocht: inrichting voor de historische hoek

We zijn op zoek naar leuke, boeiende of interessante verhalen, herinneringen, foto's, filmpjes, voorwerpen, alles is mogelijk! Zolang het maar te maken heeft met het verleden van Gereformeerde Kerk of de Nederlands Hervormde Gemeente.

Lees meer 

ANBI-gegevens

De ANBI-gegevens over de gemeente staan hier onder het menu 'Over ons'.

Dienst live volgen

De zondagse erediensten in de Grote Kerk zijn live te volgen op internet. Volg deze link en start de speler.

Kerkdienst gemist?


Klik hier om de diensten van afgelopen zondagen terug te luisteren!

Het nieuwste Kerkblad ontvangen?

Meldt u dan nu aan als (digitale) abonnee via kerkblad@grotekerkoverschie.nl


Agenda

De agenda voor andere gebeurtenissen in de Grote Kerk is hier te vinden.

 Etenstijd in de kerk . Voor meer details en opgeven zie onder Samen eten.