Klokgelui week 29 - Je bent jong

Begin twintig waren we. En student. De eerste lift richting Frankrijk hadden we besproken. Een vrachtwagenchauffeur zou ons in de vroege ochtend in Parijs afzetten. De avond er voor vertrokken we. We waren met z’n tweeën, mijn reisgenoot studeerde scheikunde, ik theologie. Nog heel goed weet ik dat we in Parijs, voor het ochtendgloren, meteen weer een lift kregen. Van een soort SRV wagen, maar dan op z’n Frans. We kregen een yoghurtje van de bestuurder. Wat smaakte dat goed! Zo reisden we Frankrijk door. De éne lift na de ander. Aan het begin van de avond kwamen we op onze bestemming aan. Taizé, een klein dorpje in Bourgondië, in de buurt van Cluny. Uit heel Europa waren jongeren er naar toe gelift. Backpackers, rugzak met tentje en slaapzak achterop. Ook stopte er een bus vol met Afro-Amerikaanse jongeren. Taizé, een ontmoetingspunt voor duizenden jongeren uit alle windstreken. Ik werd er al gauw ingeschakeld voor corvee diensten. De Franse toiletten moest ik schoonmaken. Een enorme spuitslang was daarbij m’n belangrijkste wapen. Onvergetelijk ook de ontmoetingen met Amerikaanse jongens, die me later nog in Utrecht opzochten.
 
Nog steeds komen iedere week duizenden jongeren in Taizé aan. Wat ze er zoeken? Vaak weten ze het zelf niet. Is het avontuur? Is het de ontmoeting met al die andere jongeren uit heel de wereld? Of heeft het iets met geloof te maken? In Taizé ben je namelijk te gast van een gemeenschap broeders, monniken die hun leven aan God hebben gegeven. En wat je van te voren niet voor mogelijkheid houdt, gebeurt: iedere dag gaan al die duizenden jongeren naar de kerk. ’s Morgens, ’s middags, ’s avonds, drie gebedsdiensten waarin de prachtige Taizé liederen gezongen worden, waarin het ook minuten lang stil wordt… Je ontdekt bronnen van geloof, waar je geen idee van had.
 
Wat zou ik graag nog weer eens een week in Taizé doorbrengen. Maar volkomen terecht richt Taizé zich op jonge mensen. Ouderen wordt sterk afgeraden te komen. Taizé is voor jongeren! Als je jong bent, en je weet niet goed wat je deze zomer zult gaan doen... Dan zou ik het wel weten: ga naar Taizé. Je kunt je aanmelden via de website: taize.fr  Tegenwoordig rijdt er zelfs een pendelbus vanuit Utrecht naar Taizé.
Van een week Taizé zul je geen spijt krijgen!
 
Wim Koerselman
Predikant Grote Kerk
www.protestantsegemeenteoverschie.nl
terug

ANBI-gegevens

De ANBI-gegevens over de gemeente staan hier onder het menu 'Over ons'.

Dienst live volgen

De zondagse erediensten in de Grote Kerk zijn live te volgen op internet. Volg deze link en start de speler.

Kerkdienst gemist?


Klik hier om de diensten van afgelopen zondagen terug te luisteren!

Het nieuwste Kerkblad ontvangen?

Meldt u dan nu aan als (digitale) abonnee via kerkblad@grotekerkoverschie.nl


Agenda

De agenda voor andere gebeurtenissen in de Grote Kerk is hier te vinden.

 Etenstijd in de kerk . Voor meer details en opgeven zie onder Samen eten.