Klokgelui week 23 - Poëzie in de Grote Kerk

Komende zondag zal er een dichter in de Grote Kerk voorgaan. Hans Bouma is zijn naam. Poëzie, verhaal en muziek zullen de ingrediënten van de dienst zijn. Gemeenteleden die elders al eens zo’n dienst meemaakten, waren zo enthousiast dat ze Hans Bouma ook naar Overschie hebben gehaald. En dat gebeurt op zondagmorgen 7 juni om 10.00 uur. Hans Bouma heeft een bijzonder Bijbelverhaal meegenomen. Dat van Lazarus die door Jezus uit het graf wordt geroepen. Vincent van Gogh heeft daar een prachtig schilderij van gemaakt. Als je dit schilderij ziet, denk je, dat gezicht ken ik. Van Gogh heeft aan Lazarus zijn eigen gelaats-trekken gegeven! Van Gogh begreep dat Bijbelverhalen je eigen leven raken. Het is Van Gogh zelf uit de dood opgewekt.
Hans Bouma zou zondag een preek kunnen gaan houden over wat er met Lazarus is gebeurd, zijn vriendschap met Jezus, zijn veel te jonge dood die door Jezus niet voorkomen is en zijn wonderbaarlijke opstanding. Maar dat doet Hans Bouma niet. Hij laat Lazarus zelf aan het woord komen. Zeven jaar na zijn opwekking laat hij Lazarus zijn eigen verhaal vertellen. Een even schokkend als bevrijdend verhaal waaraan pianist Bernard Hoving muzikaal deelneemt. Iedere dag heft Lazarus nu al weer zeven jaar lang met zijn zusters Maria en Martha bij de maaltijd het glas. Lechajim! Op het leven! Dat zou je ook als titel boven zijn verhaal kunnen zetten: ‘Op het leven!’ Het leven dat doorgaat. Het leven dat gevierd mag worden.
 
Het verhaal van Lazarus wordt ingeleid door twee poëtisch-muzikale collages: ‘Spreek dan van geluk’ (zeven Psalmen opnieuw uitgesproken) en ‘Vaste voet aan grond’. Bernard Hoving zorgt op de vleugel improviserenderwijs voor een muzikale stroom waarop Hans Bouma als papieren bootjes zijn gedichten neerlegt. Bootjes op weg naar de diepzee van een mensenziel. Zo noemt de dichter het zelf.
 
Hans Bouma heeft 13 jaar lang als predikant gewerkt. Daarna heeft hij zich geheel aan het literaire werk gewijd. Zijn mooiste boek vind ik ‘In de schaduw van de Psalmen’, waarin hij op eigen wijze psalmen verwoordt. Er is zondag een boekentafel met uitgaven van Hans Bouma aanwezig. Na de dienst kunt u hem spreken. De auteur is bereid boeken en bundels te signeren. Vanzelfsprekend is iedereen die van poëzie houdt van harte welkom in de Grote Kerk.
 
Wim Koerselman
Predikant Grote Kerk
www.protestantsegemeenteoveschie.nl
terug

ANBI-gegevens

De ANBI-gegevens over de gemeente staan hier onder het menu 'Over ons'.

Dienst live volgen

De zondagse erediensten in de Grote Kerk zijn live te volgen op internet. Volg deze link en start de speler.

Kerkdienst gemist?


Klik hier om de diensten van afgelopen zondagen terug te luisteren!

Het nieuwste Kerkblad ontvangen?

Meldt u dan nu aan als (digitale) abonnee via kerkblad@grotekerkoverschie.nl


Agenda

De agenda voor andere gebeurtenissen in de Grote Kerk is hier te vinden.

 Etenstijd in de kerk . Voor meer details en opgeven zie onder Samen eten.