Klokgelui week 9 - Een gouden greep

Het begon met een sprookje. Toen kwam er een preek. Daarna een betoog. Ruim honderd mensen waren gekomen om drie prominente sprekers te horen. In een sfeervol verlichte Grote Kerk werd het een mooie avond. Je hoefde je geen moment te vervelen. Vooral toen na de pauze de mensen in de kerk ook mee gingen praten. Een scala aan vragen, opvattingen en hartenkreten kwam voorbij.
De jongste spreker kwam uit de oudste kerk, Frank Bosman. Met humor en theater voerde deze Katholieke theoloog het woord. In het sprookje dat hij vertelde, zette hij een groot vraagteken achter de zelfoverschatting van een kerk die wel eventjes God naar de wereld zal brengen. Want zit de wereld daar wel op te wachten? De oudste spreker kwam uit de jongste kerk, de Nederlands Gereformeerde Wim Rietkerk, betoogde dat de kerk een totaal andere rol heeft gekregen dan 100 jaar geleden. Wat overblijft is zout in de samenleving zijn. In de vereenzaming van de grote stad plekken van gemeenschap stichten. Vanuit de Protestantse Kerk in Nederland wist Arjan Plaisier de aanwezigen te boeien met zijn preek recht uit het hart: Kerk keer terug tot je basis. Vertel het verhaal van God. Heb fiducie in de levende Heer.
 
Het was een gouden greep om op dit feestje van twee kerken die elkaar in Overschie tien jaar geleden definitief in de armen vielen, ook de andere twee kerkgenootschappen uit Overschie uit te nodigen. Als teken van geloofsverbondenheid over kerkmuren heen. Heel verschillende mensen uit Overschie waren daar op af gekomen om mee te praten over de toekomst van de kerk in de stad. Soms werden volkomen tegenstrijdige meningen gegeven. Over dertig jaar zijn kerkgebouwen afgebroken of musea geworden, zei Frank Bosman, maar het geloof zal blijven in huisgemeenten waar gevierd en gebeden wordt. Arjan Plaisier wenste onze Grote Kerk een positiever toekomst toe. Bereid je als kerk voor op het moment dat mensen die het nu misschien in India zoeken op een gegeven moment de kerk op de hoek weer ontdekken. Misschien vond ik het mooist van de avond nog wel het lied dat we tot slot zongen. Over de dank God toegezonden die op aard nooit onderbroken wordt, maar steeds opnieuw door mensenmonden gezongen en gesproken wordt. 
 
Wim Koerselman
Predikant Grote Kerk
(U kunt de avond hier terugzien)
terug

ANBI-gegevens

De ANBI-gegevens over de gemeente staan hier onder het menu 'Over ons'.

Dienst live volgen

De zondagse erediensten in de Grote Kerk zijn live te volgen op internet. Volg deze link en start de speler.

Kerkdienst gemist?


Klik hier om de diensten van afgelopen zondagen terug te luisteren!

Het nieuwste Kerkblad ontvangen?

Meldt u dan nu aan als (digitale) abonnee via kerkblad@grotekerkoverschie.nl


Agenda

De agenda voor andere gebeurtenissen in de Grote Kerk is hier te vinden.

 Etenstijd in de kerk . Voor meer details en opgeven zie onder Samen eten.