Actie Kerkbalans 2015 - Een fooitje voor de kerk?

Voor mijn verjaardag kreeg ik een leuk boekje. ‘Ken je Rotterdam. De Maasstad in 250 vragen.’  Het boekje is één grote quiz om onze stad beter te leren kennen. Voor de volgende druk heb ik een extra vraag: ‘Hoeveel kerken heeft een Rotterdammer van 40 jaar in zijn stad zien sluiten?’ Ik ben benieuwd naar het antwoord. In Overschie weet ik van twee kerken: de Adventkerk en de Maranathakerk. Ik vermoed dat het in heel Rotterdam om tientallen kerken gaat, die de laatste 40 jaar uit het straatbeeld verdwenen zijn. Op de website van ‘Trouw’ vond ik  de voorspelling dat de komende tien jaar in heel ons land nog eens een kleine 25% van de kerkgebouwen overbodig wordt. Naar schatting gaan de komende tien jaar 1100 kerken in ons land dicht. In Rotterdam zal het beeld niet anders zijn. De oorzaak is de terugloop in kerkelijke betrokkenheid. Meestal betekent de ondergang van een kerkelijke gemeenschap ook het einde van het kerkgebouw.
 
Zo ver is het in Overschie gelukkig niet. Deze week wordt de actie Kerkbalans gehouden. De kerkleden worden benaderd om hun jaarlijkse bijdrage te geven. Ik zag de brief uit een buurgemeente waarin glashelder wordt uitgelegd hoe hoog de uitgaven van de kerk zijn, gedeeld door het aantal betalende leden: ‘Afgerond betekent dat een bijdrage van 542,- euro. Maar omdat de ervaring is dat niet iedereen die deze brief ontvangt een bijdrage geeft, komt de gemiddelde bijdrage neer op zo’n 1084,- euro per jaar.’ Kortom, het gaat maar niet om een fooi voor de kerk. Ik vermoed dat het in de Protestantse Gemeente rond de Grote Kerk in Overschie om nog hogere bedragen gaat. Een kleine groep mensen moet de kosten voor een grote kerk dragen. Elk jaar is zo’n 40 à 50.000 euro nodig alleen al voor het onderhoud van de Grote Kerk.
 
Waarom ik dit in de Overschiese Krant schrijf? Omdat ik weet dat er Overschie veel meer mensen zijn die hart hebben voor de Grote Kerk, en die het een ramp zouden vinden, als er in een volgende druk van  ‘Ken je Rotterdam’ zou komen te staan: Er was ooit een Grote Kerk in Overschie…
Denk er eens over na op welke wijze u de Grote Kerk voor Overschie wilt behouden.
 
Wim Koerselman
predikant Grote Kerk
www.protestantsegemeenteoverschie.nl

P.S. Het IBAN-nummer is NL97INGB0009114819 t.n.v. de Protestantse Gemeente te Overschie. Wilt u alleen de Grote Kerk zelf steunen, kijk dan hier.
 
terug

ANBI-gegevens

De ANBI-gegevens over de gemeente staan hier onder het menu 'Over ons'.

Dienst live volgen

De zondagse erediensten in de Grote Kerk zijn live te volgen op internet. Volg deze link en start de speler.

Kerkdienst gemist?


Klik hier om de diensten van afgelopen zondagen terug te luisteren!

Het nieuwste Kerkblad ontvangen?

Meldt u dan nu aan als (digitale) abonnee via kerkblad@grotekerkoverschie.nl


Agenda

De agenda voor andere gebeurtenissen in de Grote Kerk is hier te vinden.

 Etenstijd in de kerk . Voor meer details en opgeven zie onder Samen eten.