Klokgelui week 7 - We gaan voor goud!

Acht maal goud in Sotsji. En de éne gouden plak is nog mooier dan de ander. De ploegenachtervolging was een prachtig sluitstuk. Super om die drie mannen als een hechte eenheid in topsnelheid over de baan te zien gaan. Maar ook de vrouwen gleden zeer stijlvol als eerste over de finish. En wat straalden die vrouwen een vreugde uit op het podium. Een feest om de overwinning te behalen. Ik kon het niet nalaten om zondagochtend hierop terug te komen in de kerk. Een prima onderwerp voor het gesprekje met de kinderen. Want er is altijd een moment voor de kinderen in de dienst. ‘Hoeveel goud hebben wij gehaald?’ Dat weten de meeste kinderen wel. ‘Maar hebben wìj dan goud gehaald? Jij of ik?’ Nee, dat begrijpt elk kind. Wij hebben helemaal niks gehaald. Ireen Wüst deed het. Sven Kramer en al die andere toppers. En toch zeggen we: ‘Wij haalden goud.’ En precies daar ligt de link met het geloof. Geloven is ook delen in de overwinning die een ander heeft behaald. Christus heeft ‘goud’ gehaald, en wij delen wonder boven wonder in zijn overwinning! Zijn Paasoverwinning op duisternis en dood telt alsof wij die zege behaalden. ‘Jezus leeft en ik met Hem!’ In Hem zijn wij meer dan overwinnaars!
 
Die vergelijking kun je nog verder doortrekken. Wat het Heineken Huis is bij de Olympische Spelen is de Grote Kerk voor het geloof. Je komt er samen om de Overwinnaar te huldigen, rondom Hem met elkaar feest te vieren.
Afgelopen zondagmorgen kwam er echter wel een kritische vraag boven: Kun je het goud ook verspelen? Als je er bijvoorbeeld voor zou kiezen om Nederland te verlaten? Als je helemaal los zou raken van ons lage land aan de zee, kun je dan nog wel zeggen: Wij hebben goud gewonnen? Het zegt je dan toch niets meer? Het raakt je leven niet. Van Sven Kramer heb je nog nooit gehoord… Werkt het ook niet zo bij geloven, dat je je goud kunt verspelen? Maar hoe dom zou je dan zijn? Je kiest er toch niet voor om bij de Overwinnaar weg te lopen…? Geloven is zo dicht mogelijk bij de Overwinnaar blijven. In geloof zit daarom ook iets van een keus: Ik ga achter Hem aan. Ik ga voor goud!
 
Wim Koerselman
predikant protestantse gemeente
www.grotekerkoverschie.nl
terug

ANBI-gegevens

De ANBI-gegevens over de gemeente staan hier onder het menu 'Over ons'.

Dienst live volgen

De zondagse erediensten in de Grote Kerk zijn live te volgen op internet. Volg deze link en start de speler.

Kerkdienst gemist?


Klik hier om de diensten van afgelopen zondagen terug te luisteren!

Het nieuwste Kerkblad ontvangen?

Meldt u dan nu aan als (digitale) abonnee via kerkblad@grotekerkoverschie.nl


Agenda

De agenda voor andere gebeurtenissen in de Grote Kerk is hier te vinden.

 Etenstijd in de kerk . Voor meer details en opgeven zie onder Samen eten.