Klokgelui week 41 - De andere kant uitkijken

Ephimenco is columnist in ‘Trouw’. Oorspronkelijk komt hij uit Algerije. Meer dan eens gooit hij de knuppel in het hoenderhok. Zo schreef hij op 10 oktober over het Egyptische dorp al-Minya waar een losgeslagen menigte, opgejut door aanhangers van de afgezette president Morsi, christenen aanviel. Gewapend met vuurwapens, metalen staven en messen trok men het dorp door. Het lijk van een vermoorde christen werd achter een tractor door de straten gevoerd. Ephimenco haalt deze gegevens uit een rapport van Amnesty International dat op 9 oktober verscheen. Volgens Amnesty zijn Koptische christenen in Egypte op ongekende schaal het doelwit van gewelddadigheden waar de ‘Moslimbroeders’ achter zitten. Sinds augustus telde Amnesty 200 gebouwen van christenen, waaronder 43 kerken, die door opgehitste moslims zwaar zijn beschadigd.

In zijn column hekelt Ephimenco christenen in Nederland die bij zulke gebeurtenissen de andere kant uitkijken. Christenen die hun mond maar houden over het onrecht hun geloofsgenoten aangedaan, omdat ze de goede contacten met Nederlandse moslims niet willen schaden. Ephimenco citeert de voorman van een oorspronkelijk kerkelijke organisatie in ons land die liever zijn mond houdt dan bij te dragen ‘aan het onjuiste beeld van een wereldwijde strijd tussen de islam en het christendom’. Zelf ben ik ook heel blij met de goede contacten die we vanuit onze kerk met Rotterdamse moslims hebben. We hebben hen leren kennen als heel aardige, gastvrije mensen waar we veel mee kunnen delen. Zij zijn bondgenoten geworden. Maar dat neemt niet weg dat we niet de andere kant uitkijken als er misdaden gebeuren in moslimlanden. Want wie zwijgt, stemt toe. Politieke waarnemers spreken van het gevaar dat als Assad in Syrië valt, christenen daar een genocide wacht. 

Hier en daar wordt gezinspeeld op een reddingspan voor de 10 miljoen Koptische en Syrische christenen: Haal hen naar Nederland en Duitsland! Ik vermoed dat Wilders daar nachtmerries van krijgt en niet alleen hij. Op het Journaal werd aan een Koptisch christen in zijn afgebrande kerk gevraagd of hij niet beter naar West-Europa kon vluchten. Heel beslist wees hij dat van de hand. Hij was in Egypte geboren, hij zou in Egypte sterven… Heel moedig. Maar dat neemt niet weg dat wìj niet meer de andere kant kunnen uitkijken als christenen worden vervolgd. Lid worden van Amnesty International of van Open Doors is toch wel het minste dat je kunt doen.

Wim Koerselman
predikant protestantse gemeente
www.grotekerkoverschie.nl
 

terug

ANBI-gegevens

De ANBI-gegevens over de gemeente staan hier onder het menu 'Over ons'.

Dienst live volgen

De zondagse erediensten in de Grote Kerk zijn live te volgen op internet. Volg deze link en start de speler.

Kerkdienst gemist?


Klik hier om de diensten van afgelopen zondagen terug te luisteren!

Het nieuwste Kerkblad ontvangen?

Meldt u dan nu aan als (digitale) abonnee via kerkblad@grotekerkoverschie.nl


Agenda

De agenda voor andere gebeurtenissen in de Grote Kerk is hier te vinden.

 Etenstijd in de kerk . Voor meer details en opgeven zie onder Samen eten.