Klokgelui week 4 - Dichter bij het geheim

Een paar dagen terug moest ik in het huis zijn waar in zijn studentenjaren de dichter Leopold had gewoond. Ik wil niet beweren dat ik dan het gevoel heb heilige grond te betreden, maar toch, in precies dat zelfde huis waar ik op dat moment mijn zaakjes regelde had lang geleden, ergens tot in de loop van 1889, de dichter zitten blokken op zijn klassieke talen om vervolgens naar Rotterdam te verhuizen en daar voor bijna de rest van zijn leven als docent werkzaam te zijn. Eén van zijn leerlingen aan het Erasmiaans was, zoals bekend, de latere dichteres Ida Gerhardt. Zij bewonderde haar oude leermeester zeer en schreef onder andere over hem ‘Heel Rotterdam, zijn huizen en zijn kaden,/ bestond voor mij bij Leopolds genade./ Ik zag – een kind – hem in de avondstad/  als Cheops door de sterrentuinen waden.’
Donderdag 31 januari, een uitzonderlijk goed gekozen datum trouwens, vindt, als start van de Poëzieweek, de 14e Gedichtendag plaats en wordt tevens afscheid genomen van de huidige Dichter des Vaderlands, oud-Overschieënaar Ramsey Nasr.
Leopold noteerde ooit de prachtige regel ‘O rijkdom van het onvoltooide’ en ik zie dan altijd meteen Mozes staan op de top van de Nebo, heel dicht bij het beloofde land waarin hij zelf niet zou binnengaan. Leopold stierf jong, 60 pas. Herman de Coninck, net een paar maanden 53 toen hij kwam te overlijden, schreef vrolijk en aanstekelijk in alle ernst over de kracht van de poëzie ‘Zo is hier elke dag: de bloemen/ gaan de perken te buiten, bomen/ waaien in het honderd, en van overal/ stroomt klaarte toe/ als volk voor een voetbalwedstrijd./ Reeds komt de zon het terrein op-/ gelopen, stralend van zelfvertrouwen./ En even sterk zijn hier de dichters./ Hun stevige beelden bewerken de realiteit/ als boeren het land,/ een hele werkelijkheid kunnen zij/ in hun armen dragen./ Ik hou van dit land./ Als ik ooit uitwijk neem ik het mee./ Ik zal zijn naam noemen/ en het zal me volgen.’
Dat gedicht zou mooi letter voor letter en woord voor woord geschilderd kunnen worden op de kopmuur van de flat hoek Baumannlaan-De Lugt. Kan de Deelgemeente daar even voor zorgen?
En wij? Wij lezen op donderdag 31 januari allemaal een stuk of wat gedichten, - ga u gang! Proef de woorden, laat u verrassen, laat u meenemen door de beelden en de woorden naar het schone land van de poëzie. Uw dag wordt er beter van. Lees van Leopold of Gerhardt, Nasr of De Coninck, wie ook. Lees desnoods vanwege de jarige Koningin Beatrix alle verzen van het Wilhelmus. En als u toch bezig bent, lees een Psalm! En mocht u er echt niets van snappen, van die Psalm, laat het me weten, dan kom ik langs, lezen we samen, lezen we ons samen dichter bij het geheim van Gods genade.

Willem M. de Boer
predikant Grote Kerk
www.grotekerkoverschie.nl
 

terug

ANBI-gegevens

De ANBI-gegevens over de gemeente staan hier onder het menu 'Over ons'.

Dienst live volgen

De zondagse erediensten in de Grote Kerk zijn live te volgen op internet. Volg deze link en start de speler.

Kerkdienst gemist?


Klik hier om de diensten van afgelopen zondagen terug te luisteren!

Het nieuwste Kerkblad ontvangen?

Meldt u dan nu aan als (digitale) abonnee via kerkblad@grotekerkoverschie.nl


Agenda

De agenda voor andere gebeurtenissen in de Grote Kerk is hier te vinden.

 Etenstijd in de kerk . Voor meer details en opgeven zie onder Samen eten.