Klokgelui week 43 - Hoogtepunt

Een week lang trokken we door Duitsland met mensen uit de Grote Kerk. In het voetspoor van Luther. Steden als Wittenberg, Eisleben, Eisenach bezochten we. Veel staat daar in de steigers voor het Lutherjaar 2017. Dan hoopt men 500 jaar Reformatie te vieren. Want in oktober 1517 sloeg Luther 95 stellingen aan de deur van de slotkapel in Wittenberg. Het begin van een niet meer te stuiten hervorming.

Misschien was het hoogtepunt van onze reis het bezoek aan de Nicolaikirche in Leipzig. We hadden daar eerst de Thomaskerk bezocht, waar Bach begraven ligt. Maar ook de Nicolaikirche met zijn bijzondere geschiedenis wilden we zien. We hebben er geen spijt van gehad. Een Nederlands sprekende Duitser leidde ons rond en vertelde enthousiast over zijn kerk. Een bijzonder verhaal hoe deze kerk middelpunt werd van het verzet tegen het communistische DDR-bewind. In oktober 1989 waren de tweeduizend zitplaatsen van de Nicolaikirche niet toereikend voor alle bezoekers van het wekelijkse avondgebed om vrede. Buiten stonden ook nog tienduizenden mensen. Een enorme leger- en politiemacht was daarom uitgerukt. Het werd enorm spannend. Maar het wonder geschiedde. Jezus’ Geest daalde vanuit het gebed om vrede op de massa neer. Mensen met een kaarsje in de hand kunnen niet tegelijkertijd gaan vechten. Er sneuvelde geen etalageruit. Leger en politie trokken zich terug. Hier hadden de machthebbers niet op gerekend. Begin november viel de Muur.
Nog geen 10% van de bevolking is bij een kerk aangesloten, vertelde onze gids, maar toch hebben de mensen in Leipzig nog steeds een band met de Nicolaikirche. En nog steeds staat de kerk nadrukkelijk open voor iedereen. Vaak zie je in een kerk bij het altaar een bordje dat mensen daar niet mogen komen. Maar hier hangt juist de uitnodiging ook het altaar te betreden.

We liepen inmiddels met de gids hoog door de kerk over de galerijen. Onze organist Jan Teeuw mocht achter het grote orgel plaats nemen. Jan aarzelde geen moment en speelde een prachtige bewerking van Luthers ‘Een vaste burcht is onze God’. In de kerk beneden stonden steeds meer mensen te luisteren naar zijn magistrale orgelspel. Vervolgens zette hij het bekende lied ‘Grote God, wij loven U’ in. Spontaan zongen we allemaal mee. Ik kreeg een brok in mijn keel. En ik was niet de enige. Heel bijzonder om op zo’n bijzondere plek Gods lof te zingen. Zo iets kun je van te voren niet organiseren. Zo’n hoogtepunt valt je toe. 

Wim Koerselman
predikant protestantse gemeente
www.grotekerkoverschie.nl
 

terug

ANBI-gegevens

De ANBI-gegevens over de gemeente staan hier onder het menu 'Over ons'.

Dienst live volgen

De zondagse erediensten in de Grote Kerk zijn live te volgen op internet. Volg deze link en start de speler.

Kerkdienst gemist?


Klik hier om de diensten van afgelopen zondagen terug te luisteren!

Het nieuwste Kerkblad ontvangen?

Meldt u dan nu aan als (digitale) abonnee via kerkblad@grotekerkoverschie.nl


Agenda

De agenda voor andere gebeurtenissen in de Grote Kerk is hier te vinden.

 Etenstijd in de kerk . Voor meer details en opgeven zie onder Samen eten.