Klokgelui week 17 - Nooit vergeten

Zondagavond zeven uur. De actualiteit laat ik los. Hoe het verder moet nu Wilders kiezers winnen wil door Nederland in de steek te laten. Studio Sport met ADO – Feijenoord laat ik ook aan me voorbijgaan. Ineens ben ik terug in het verleden. In de Laurenskerk waar alles stil wordt vanwege de Jom Hasjoa. De kerk is goed gevuld. Gemiddelde leeftijd 50 plus. Opvallend de aanwezigheid van een aantal Joodse mannen met een keppeltje op het hoofd.

De ouderling van dienst noemt direct de reden van ons samenzijn. En ook al wist ik dat het hier over zal gaan, het schokt me toch. Uit Rotterdam zijn in de oorlog ruim 13.000 Joden weggevoerd om nooit meer terug te komen. Slechts enkelingen overleefden het. En van die ruim 13.000 waren er 684 kind. De jongste is nog maar een maand oud. De oudste wordt op zijn dertiende verjaardag in Sobibor vermoord. Onschuldige kinderen. Dat wil je toch niet weten over de stad waar je woont. Sally van Gelderen wordt genoemd, een leuk jongetje uit Blijdorp, met straatvoetbal stond hij z’n mannetje, en ineens is hij weg. Afgevoerd alleen maar omdat hij Jood is. Jom Hasjoa betekent ‘dag van de vernietiging’. Het is de jaarlijkse gedenkdag van de Holocaust, de moord op de zes miljoen Joden. De gezamenlijke kerken in Rotterdam doen mee met dit Joodse gedenken.

Luisterend in de Laurenskerk herinner ik me dat ik ooit rabbijn Awraham Soetendorp hoorde zeggen, dat Joden de eeuwen door in moslimlanden beter af waren dan in christelijke landen. Een klap in mijn gezicht. Maar het heeft geen zin feiten te ontkennen. Ruim 13.000 Joden werden uit Rotterdam weggevoerd, waaronder 684 kinderen. We kunnen het verleden niet meer veranderen, maar wel de toekomst anders maken, zegt de voorganger.

Terug fietsend naar Overschie gaat er van alles door mij heen. Ik keer terug in het heden. Hoe maak je de toekomst anders? In ieder geval niet door achter nieuwe leuzen aan te hollen. Ook niet door onverschillig te worden of moedeloos. Het Joodse volk wijst de weg in dat oude boek: ‘Hij heeft jou gezegd, mens, wat goed is, en wat de Eeuwige van je vraagt: Niets anders dan recht te doen, trouw te betrachten en nederig de weg te gaan van je God.’

Wim Koerselman
predikant protestantse gemeente
www.grotekerkoverschie.nl
 

terug

ANBI-gegevens

De ANBI-gegevens over de gemeente staan hier onder het menu 'Over ons'.

Dienst live volgen

De zondagse erediensten in de Grote Kerk zijn live te volgen op internet. Volg deze link en start de speler.

Kerkdienst gemist?


Klik hier om de diensten van afgelopen zondagen terug te luisteren!

Het nieuwste Kerkblad ontvangen?

Meldt u dan nu aan als (digitale) abonnee via kerkblad@grotekerkoverschie.nl


Agenda

De agenda voor andere gebeurtenissen in de Grote Kerk is hier te vinden.

 Etenstijd in de kerk . Voor meer details en opgeven zie onder Samen eten.