Klokgelui week 31 - De grootste hits uit de bijbel

Op de vrijdagavond houden we in Den Hoogenban een zogenoemde weeksluiting. Dat is een soort mini-kerkdienstje voor de bewoners die daarvoor belangstelling hebben. Voorgangers in die weeksluitingen zijn leden van onze kerk die dan een soort hulpdominee zijn. Ik mag een van die voorgangers zijn.

Je moet dan ook een preekje verzinnen. Soms heb je in de voorgaande periode al inspiratie gehad, maar soms zit je ook gewoon een beetje in de bijbel te zoeken. Ik kan me overigens voorstellen dat dat bij echte dominees niet anders gaat. Gelukkig is er één plek waar je altijd terecht kunt: in het bijbelboek Mattheus, in de hoofdstukken 5 tot 7. Daarin staat de toespraak die Jezus tot het volk deed vanaf de berg. In de bijbel heet die de bergrede.

Die bergrede is de verzameling grootste hits in de bijbel. De bergrede staat vol uitspraken die geheel in ons spraakgebruik zijn opgenomen. En zoals andere grote hits zijn ze dus algemeen bekend geworden. Wie kent niet de zaligsprekingen, zoals: gelukkig de armen van geest. Gelukkig de treurenden, de zachtmoedigen. Je moet proberen het zout van de aarde te zijn. De stad op de berg kan niet verborgen blijven. Zet je lamp niet onder de korenmaat. Keer wie je op de rechterwang slaat, ook je linkerwang toe. Je kunt niet God dienen en de Mammon. Oordeel niet opdat je niet geoordeeld wordt. Kijk niet naar de splinter in het oog van je buurman maar naar de balk in je eigen oog. Vraag en er zal je gegeven worden. Zoek en je zult vinden. Neem niet de brede weg, maar het smalle pad. Aan de vruchten herkent men de boom. Bouw je huis niet op zand maar een rots.

Ook wie niet dagelijks in de bijbel leest kent deze zinsneden. Allemaal samengevat in de gulden regel uit Mattheus 7 vers 12: behandel anderen zoals je wilt dat ze jezelf behandelen.

De invloed van de kerk mag soms als tanende worden beschouwd, de aansporingen uit de Bergrede zijn nog uiterst actueel. Zoek zelf maar eens op: Mattheus hoofdstuk 5 tot 7. Het zijn maar vier bladzijden uit die grote dikke bijbel. Lees ze en u bent weer helemaal bij.

Wubbo Tempel
vanuit de Grote Kerk
wwwprotestantsegemeenteoverschie.nl
terug

ANBI-gegevens

De ANBI-gegevens over de gemeente staan hier onder het menu 'Over ons'.

Dienst live volgen

De zondagse erediensten in de Grote Kerk zijn live te volgen op internet. Volg deze link en start de speler.

Kerkdienst gemist?


Klik hier om de diensten van afgelopen zondagen terug te luisteren!

Het nieuwste Kerkblad ontvangen?

Meldt u dan nu aan als (digitale) abonnee via kerkblad@grotekerkoverschie.nl


Agenda

De agenda voor andere gebeurtenissen in de Grote Kerk is hier te vinden.

 Etenstijd in de kerk . Voor meer details en opgeven zie onder Samen eten.