Klokgelui week 7 - Ik heb een steen verlegd op aarde

Jaren geleden was het een bekend liedje. Bram Vermeulen schreef het. Bekend werd het in de uitvoering van Paul de Leeuw. Wat je ook van Paul de Leeuw vindt, gevoelige liedjes kan hij zingen. Merkwaardig is, dat ik nog precies weet wanneer en waar ik het liedje voor het eerst hoorde. Zo’n vijfentwintig jaar geleden bij de begrafenis van een veel te jong gestorven vrouw. Het lied bezingt iemand die een steen heeft verlegd in een rivier op aarde. Zo heeft hij een bewijs van zijn bestaan geleverd. Het water gaat er anders dan voorheen. ‘Nu weet ik dat ik nooit zal zijn vergeten’, zingt het lied, ‘omdat door het verleggen van die ene steen, de stroom nooit meer dezelfde weg zal gaan’. Dit raakt het verlangen van ieder mens, niet voor niets geleefd te hebben. Veel vaker klonk dit lied bij een uitvaart.
 
Ik moest er aan denken, omdat ik afgelopen zondag moest preken over een steen. Want in één van de oudste brieven afkomstig van de allereerste christenen gaat het over een steen door God verlegd op aarde! Je zou zeggen als God een steen verlegt op aarde, dan moet je toch op gaan letten. Maar het vreemde is, er wordt direct bij gezegd dat die steen door de mensen werd afgekeurd. Men ziet er niets in. En toch roept die oude brief (men denkt dat Petrus hem heeft geschreven) op om je bij die verworpen steen te voegen! En dan gebeurt er veel meer dan in het liedje van Bram Vermeulen. Daar stroomt het water in die rivier maar heel even anders. Want de stroom van een rivier hou je niet tegen. En uiteindelijk wordt die steen zelf meegenomen om te rusten in de luwte van de zee…
Die steen waar Petrus over schrijft, verhuist niet naar de bodem van de zee. Nee, hij blijkt een ‘levende steen’. En de eeuwen door hebben mensen zich bij die ‘levende steen’ aangesloten om zo samen tot een huis van liefde in deze wereld te worden. Een huis waar je hoort dat je niet voor niets leeft. En dat je nooit wordt vergeten!
Zondagmorgen gebeurde het, tien mensen stapten als ‘levende stenen’ naar voren om aan dat huis mee te gaan bouwen. Ja, wat wil je, als God een steen verlegd heeft op aarde !
 
Wim Koerselman
Predikant Grote Kerk
www.protestantsegemeenteoverschie.nl
terug

ANBI-gegevens

De ANBI-gegevens over de gemeente staan hier onder het menu 'Over ons'.

Dienst live volgen

De zondagse erediensten in de Grote Kerk zijn live te volgen op internet. Volg deze link en start de speler.

Kerkdienst gemist?


Klik hier om de diensten van afgelopen zondagen terug te luisteren!

Het nieuwste Kerkblad ontvangen?

Meldt u dan nu aan als (digitale) abonnee via kerkblad@grotekerkoverschie.nl


Agenda

De agenda voor andere gebeurtenissen in de Grote Kerk is hier te vinden.

 Etenstijd in de kerk . Voor meer details en opgeven zie onder Samen eten.