Klokgelui week 9 - Kijken naar Chagall

In het rooms-katholieke verzorgingstehuis waar mijn schoonmoeder de laatste jaren van haar leven met veel plezier woonde, had zij aan de muur een reproductie hangen van Chagall: ‘Rabbi met wetsrol’. Het leverde daar soms boeiende gesprekken op. Want waarom was deze Joodse man zo prominent aanwezig in haar kamer, haar eigen man was toch dominee geweest in de Protestantse Kerk? En dan kon zij vertellen hoe kerk en synagoge alles met elkaar te maken hebben, de Bijbel een Joods boek is, Jezus een Jood. En hoe verbonden zij zich voelde met het Joodse volk. En dat zat bij mijn schoonmoeder heel diep.

Sinds haar overlijden hangt de Rabbi met de Torahrol bij ons in de kamer aan de muur. In onze kamer ligt ook een Chagallbijbel. Naar het voorbeeld van de Rembrandtbijbel is de Chagallbijbel geïllustreerd met afbeeldingen die de Joodse kunstenaar van Bijbelse taferelen maakte. Marc Chagall werd in 1887 in de Russische stad Witesbk uit Joodse ouders geboren. Hij groeide daar op met de verhalen uit de Bijbel, niet als iets van vroeger, maar als de werkelijkheid in en achter zijn eigen leven. Toen Chagall in 1985 in een Frans dorpje aan de Côte d’Azur stierf, liet hij een enorm oeuvre van etsen, houtsneden, olieverfschilderijen en glasramen na. Wie ooit de kathedraal van Reims binnenliep, zal daar getroffen zijn door de prachtige gebrandschilderde ramen van Chagall. Chagall zei zelf ooit eens: ‘Mijn afbeeldingen moeten de mensen helpen in gebed de weg naar God te vinden.’
 
Ik vertel dit allemaal als aankondiging van een avond in de Grote Kerk over Chagall op donderdag 17 maart om 20.00 uur. Dr. Jan Henk Hamoen uit het Friese Joure zal werken van Marc Chagall laten zien en toelichten. Je hoeft voor Chagall dus niet naar Amsterdam, waar juist nu in de Nieuwe Kerk een opvallend Meesterwerk van Chagall wordt tentoongesteld: een gekruisigde Jezus, afgebeeld als een onschuldig kind. Want heel opvallend aan Chagall is, dat hij zich niet beperkt tot afbeeldingen uit Tenach, de Joodse Bijbel, het Oude Testament. Nee, Chagall beeldt ook Nieuw Testamentische taferelen uit, zoals de Kerstgeschiedenis. Maar dan is het geen zoetelijk plaatje, maar een Joods gebeuren, waaruit ook de lijdensweg niet is weggesneden. Zo zijn ook zijn uitbeeldingen van de Kruisiging indrukwekkend. Weet u allen, wat uw achtergrond ook is, van harte welkom op donderdagavond 17 maart in de Grote Kerk.
 
Wim Koerselman
Predikant Grote Kerk
www.protestansegemeenteoverschie.nl
terug

ANBI-gegevens

De ANBI-gegevens over de gemeente staan hier onder het menu 'Over ons'.

Dienst live volgen

De zondagse erediensten in de Grote Kerk zijn live te volgen op internet. Volg deze link en start de speler.

Kerkdienst gemist?


Klik hier om de diensten van afgelopen zondagen terug te luisteren!

Het nieuwste Kerkblad ontvangen?

Meldt u dan nu aan als (digitale) abonnee via kerkblad@grotekerkoverschie.nl


Agenda

De agenda voor andere gebeurtenissen in de Grote Kerk is hier te vinden.

 Etenstijd in de kerk . Voor meer details en opgeven zie onder Samen eten.