Klokgelui week 45 - Verwarring en onzekerheid

Toen bekend werd dat Donald Trump de nieuwe president van de Verenigde Staten zou worden, keek ik vol ongeloof naar de berichten:  “dit kan niet waar zijn”. Maar het is wel degelijk waar, hij is de man die president Obama zal opvolgen.

Ik schrok ook, voor het eerst in mijn leven voelde in mij onzeker over de jaren die voor ons liggen. Krijgen we oorlog, hoe ziet de toekomst over 10 jaar eruit als mijn kleinkinderen rond de 18 jaar zijn? Moeten de jongens dan gaan vechten, worden de meisjes een prooi voor verkrachting?

Ik ben opgegroeid in 70 jaar rust, vrede en toenemende welvaart, maar zij?Weten we wel wat voor een kostbaar bezit dat is, vrede en welvaart? Zonder angst naar school gaan, naar huis kunnen fietsen, een huis dat er gewoon staat, daar maakt toch niemand zich hier zorgen over. 
Maar kijk eens naar Syrie, hoe ziet een stad eruit waar alles kapot gebombardeerd is. Letterlijke puinhopen, mensen die niet meer weten waar ze het zoeken moeten, zo onveilig. Poetin en Trump zullen het toch niet in hun hoofd halen om ons een nieuwe oorlog in te loodsen? 

Na die schrik van de eerste dagen kwamen de berichten. Soms geruststellend, het valt allemaal wel mee, de beurzen reageren positief, de koersen stijgen, zelfs de rente stijgt. Zorgelijk en negatief, we moeten in Europa een sterk leger opbouwen, want Trump beschermt ons niet meer. Dat geeft Poetin de kans om de Baltische staten te bezetten. Het maakt mijn verwarring alleen maar groter en neemt mijn onzekerheid niet weg.

Daarbij een gevoel van machteloosheid: wat kan ik aan dit alles doen? 
Toch helemaal niets, daar wordt ver boven mijn hoofd over beslist. Ja en dan kom ik toch terecht bij de verhalen in het Oude Testament, er werd gevochten, gehaat, vermoord, verkracht, gruwelijk verhalen. Het zijn de profeten die een uitweg wezen uit die uitzichtloze situaties, ze riepen op tot ‘ommekeer’.  Kom terug van die heilloze weg, vol haat en geweld. Pas de regels weer toe die God je gegeven heeft, die 10 geboden waarmee Mozes de berg afkwam. Die 10 geboden waarover elke zondag op vele plaatsen wereldwijd wordt verteld, ook in de Grote Kerk van Overschie. Dat is het enige dat mij helpt mijn verwarring en onzekerheid de baas te worden.

Letty Pak 
Grote Kerk Overschie
www.protestantsegemeenteoverschie.nl
terug

ANBI-gegevens

De ANBI-gegevens over de gemeente staan hier onder het menu 'Over ons'.

Dienst live volgen

De zondagse erediensten in de Grote Kerk zijn live te volgen op internet. Volg deze link en start de speler.

Kerkdienst gemist?


Klik hier om de diensten van afgelopen zondagen terug te luisteren!

Het nieuwste Kerkblad ontvangen?

Meldt u dan nu aan als (digitale) abonnee via kerkblad@grotekerkoverschie.nl


Agenda

De agenda voor andere gebeurtenissen in de Grote Kerk is hier te vinden.

 Etenstijd in de kerk . Voor meer details en opgeven zie onder Samen eten.