Klokgelui week 39 - Feestboek

Nog in Haren geweest? Of bent u niet van het Facebook? Laatst zei ik iemand ‘je kunt het zo gek niet verzinnen of binnen twee tellen staat je kop op You Tube’. En waarachtig, de dag na Haren kreeg ik een mailtje, ik kon zo doorklikken naar het filmpje waarop ik te midden van veel anderen te bezichtigen was. Zoals er mensen zijn die, hoe is het mogelijk, bij Rutte onmiddellijk aan Samsom denken, of bij Jezus zomaar ineens wonder boven wonder aan zijn vrouw, zo is voor mij Haren verbonden aan de naam van schrijver Willem Frederik Hermans.
Hermans woonde in villa ‘Lindenhof’ aan de Julianalaan, in wat de krant noemt ‘een lommerrijke wijk’. Hij had het huis gekocht van een oude blinde miljonair. Volgens Hermans had Anton Mussert een keer in de villa geslapen, na Dolle Dinsdag, 5 september 1944. Hermans heeft ruim zes jaar in het huis gewoond, van 1 augustus 1967 tot 11 november 1973, toen vertrok hij naar Parijs.
En nu hebben we dus een Doldwaze Vrijdag achter de rug. Enkel en alleen omdat een kind van vijftien zo lekker bezig is geweest op Facebook en vervolgens de gekte in alle hevigheid is losgebarsten. Ziet u het al voor zich, drieduizend zogenaamd feestvierende jongeren die over de Baumannlaan rossen om daarna de Rotterdamse Rijweg te verbouwen? ‘Urenlange chaos’, zo stond er in de krant, ‘bierflessen en stenen vliegen door de lucht.’ Chaos, dat is het Hermanswoord bij uitstek, chaos.
De burgemeester van Haren heet Rob Bats. Grappen maken over namen is niet gepast maar dat Bob in de Rats zat lijkt me duidelijk. Als Hermans nog onder ons was had hij ons kunnen herinneren aan zijn eigen boektitels ‘Moedwil en misverstand’, beter wellicht nog ‘Door gevaarlijke gekken omringd’. Voor een halfrond zolderraam van de ‘Lindenhof’ had Hermans een foto geplakt van het gezicht van Einstein. Ik zie Hermans al staan, op zijn zolder, in de kou, turend door de uitgeknipte ogen van Einstein naar de idioten die dwars door zijn tuin en straat schreeuwend en slopend voorbij trekken.
Zou Hermans zich vandaag de dag hebben druk gemaakt over de plotsklaps vriendjes geworden Rutte en Samson? (Voor hen die zich verraden voelen, zie Lucas 23 vers 12.) Zou Hermans, ‘de laatste roker’, in een zware hoestbui van het lachen zijn uitgebarsten over het uiterst magere nieuws dat Jezus wellicht getrouwd was? Nog altijd ben ik benieuwd naar de manier waarop Hermans hierover zou schrijven. En ondertussen lees ik rustig verder in mijn boeken van en over Hermans, en, natuurlijk, in mijn Bijbel, thuis, dan wel in de Grote Kerk, wat mij betreft, het Feestbook voor allen die geloven dat alles niet zal doodlopen in chaos. En voor wie van het facebook geen genoeg kan krijgen, probeer het eens hier en maak daar gerust iets moois van!

Willem M. de Boer
predikant Grote Kerk
www.grotekerkoverschie.nl

terug

ANBI-gegevens

De ANBI-gegevens over de gemeente staan hier onder het menu 'Over ons'.

Dienst live volgen

De zondagse erediensten in de Grote Kerk zijn live te volgen op internet. Volg deze link en start de speler.

Kerkdienst gemist?


Klik hier om de diensten van afgelopen zondagen terug te luisteren!

Het nieuwste Kerkblad ontvangen?

Meldt u dan nu aan als (digitale) abonnee via kerkblad@grotekerkoverschie.nl


Agenda

De agenda voor andere gebeurtenissen in de Grote Kerk is hier te vinden.

 Etenstijd in de kerk . Voor meer details en opgeven zie onder Samen eten.