IN GESPREK MET... Ditje Ouwendijk

In gesprek met                                Ditje Ouwendijk
Een ruim en licht appartement in De Lagenban, ingericht in landelijke stijl met zachte kleuren en met zijden bloemen geschikt in enkele vazen. Henk luistert mee en zet koffie. Als enige krijg ik van hem de koffie in een Engels kopje. Er ligt – begrijpelijk – een schaduw over ons gesprek. Het is bijna de sterfdag van dochter Marianne. Maar er ook woorden van troost en kracht!
 
“Ik kom uit een gezin van 3 tweelingen, en als jongste werd er nog een broertje geboren. We woonden aan de Nieuwe Binnenweg in het centrum en ik was 2 jaar toen de oorlog uitbrak. Ons huis werd weggebombardeerd en wij werden opgevangen in een school. Later kregen mijn ouders een woning in de Delflandstraat in Landzicht. En zo woon ik, op 2 jaar na, mijn hele leven op Overschie, eerst met mijn ouders en nu al weer 56 jaar met Henk!”
 
(in-)Wonen
We wonen nu twee jaar in dit appartement en dus voelt het nog een beetje als nieuw. Ik ben graag in huis bezig met wat leuks neerzetten en het gezellig maken. Kort voor de verhuizing naar hier had ik door een val mijn hielbeen verbrijzeld en verbleef ik best wel een tijd in de ziekenkamer van den Hogenban. En toen viel Henk en brak zijn sleutelbeen. Gelukkig kon Henk toen bij mij in de ziekenkamer ’intrekken’. Tot slot mocht onze hond, alleen overgebleven, er ook nog bij. Alles bij elkaar was het een rare periode, zo vlak voor de verhuizing naar dit appartement.
 
Sinds ons trouwen hebben we 54 jaar op de Achterdijk gewoond, in het huis bij het watergemaal, tevens het ouderlijk huis van Henk. Al 150 jaar ging het werk rond het gemaal Achterdijk over van vader op zoon. En zo nam ook Henk het werk over van zijn vader. Wij trouwden en eigenlijk ging ik toen bij Henk ‘inwonen’. Samen kregen we twee dochters. We hebben er al die jaren heel fijn gewoond. Ook mijn schoonmoeder woonde nog jaren bij ons.
 
Werk
Mijn vader werkte in de apotheek Bierman, eerst in de Rijweg en later aan de Duyvestijnstraat. Als jonge vrouw ging ik er ook ging werken en kreeg ik mijn opleiding in de apotheek. Tot aan mijn trouwen heb ik er gewerkt. Later in mijn huwelijk, met de kinderen groter, wilde ik weer werken. Ik kon beginnen in de modezaak van Maarten Boon in de Oosterhof. Dat was een leuke baan die ik 8 jaar heb gehad. Ria Lubbers kwam regelmatig inkopen doen, dat weet ik nog goed, zij was één van mijn klanten. Als zij kleding uitzocht zat haar ‘begeleidster’ in een hoekje van de winkel.
 
Troost
Onze dochter Marianne overleed toen ze 39 jaar was, nu 14 jaar geleden. Ze is erg ziek geweest en haar overlijden was een grote klap voor ons. We hebben geworsteld met verdriet en boosheid. Jarenlang bleven we weg uit de kerkdiensten terwijl we voorheen altijd naar de kerk gingen. Na jaren voelde ik toch weer de behoefte om te gaan. Tijdens de kerkdienst voel ik soms wel mijn verdriet, maar kan ik mijn gedachten laten gaan en ervaar ik ook troost. Troost dat Marianne nu bij God is!
 
Herinneren
Marianne is uitgestrooid over de Maas. Vanuit het Havenziekenhuis kon zij de brug zien, en zo vonden wij de Maas een mooie plek om haar as uit te strooien. Zowel op haar sterfdag als haar verjaardag gaan Henk en ik en mijn andere dochter met haar man naar de Erasmusbrug, met 4 grote rode rozen. Ik schrijf een kaartje met een lief tekstje voor aan de rozen. Op de brug kijkt Henk dan of het opgaand of afgaand water is, naar welke kant de golven van het water gaan en dan gaan we aan de goede kant staan en gooien we de rozen in de golven en kijken ze heel lang na.
 
 
 
Kracht
Ditje’s leeftijd kan ik eigenlijk niet geloven, zo jeugdig ziet ze er uit en zo energiek komt ze over!
Zo is ze actief binnen het KVW (kerkelijk vrijwilligerswerk). Het ouderenkerstfeest is net geweest, en later dit jaar worden er weer fruitbakjes gemaakt. “Ik doe mee met de beeldverbinding in de Hogenban en met nog wel meer dingen. Vorig jaar werd ik gevraagd om mee te doen bij toneelgroep UNO in Overschie. Uiteindelijk heb ik het heel leuk gevonden om souffleuse te zijn. Dan moet je de hele tekst van het toneelstuk kennen en volgen en de spelers direct kunnen helpen. Maar de volgende keer speel ik graag zelf ook een rol in het toneelstuk, dat lijkt me nou zó leuk om te doen!”
 
 
Tekst: Hisca Weggeman-Vos
Foto: Freek Weggeman
terug

ANBI-gegevens

De ANBI-gegevens over de gemeente staan hier onder het menu 'Over ons'.

Dienst live volgen

De zondagse erediensten in de Grote Kerk zijn live te volgen op internet. Volg deze link en start de speler.

Kerkdienst gemist?


Klik hier om de diensten van afgelopen zondagen terug te luisteren!

Het nieuwste Kerkblad ontvangen?

Meldt u dan nu aan als (digitale) abonnee via kerkblad@grotekerkoverschie.nl


Agenda

De agenda voor andere gebeurtenissen in de Grote Kerk is hier te vinden.

 Etenstijd in de kerk . Voor meer details en opgeven zie onder Samen eten.