Klokgelui week 15 - Alles van waarde is weerloos

Je zit gewoon TV te kijken. Maar ineens wordt de uitzending onderbroken. Op het beeldscherm verschijnt de mededeling: ‘Alle programma’s worden onderbroken voor een extra uitzending van het Journaal.‘ Je schakelt naar RTL, maar ook daar… Je zapt verder, de BBC en CNN, alles ligt plat. In afwachting blijkbaar van het grote nieuws. Je wordt nieuwsgierig. Maar je houdt ook je hart vast, wat is er aan de hand? Zou er een ramp gebeurd zijn? Een aanslag als in Parijs of weer een vliegtuig gecrasht? Met onze koning zal toch niets gebeurd zijn? Nee, daar wordt CNN niet voor stil gelegd. Of is er iets met Obama of Poetin…?
Maar daar verschijnt de nieuwslezer weer. ‘Deze extra uitzending van het Journaal is gewijd aan groot nieuws. Vandaag werd bekend, dat vanmorgen in alle vroegte een dode uit het graf is opgestaan! Een gestorvene leeft weer! We hebben verbinding met onze verslaggever in Jeruzalem.’ Enthousiast vertelt hij het goede nieuws vanuit Jeruzalem. Het gaat over een zekere Jezus van Nazareth…, ook wel Jezus Christus genoemd, moslims noemen hem Isa. Hij was dood, maar leeft !
 
Het had zo kunnen gaan. Maar het ging niet zo. Geen extra nieuwsuitzending. Dat bestond toen nog niet. Werkelijk totaal anders ging het. Vrouwen gingen naar het graf. Zij wilden de dode Jezus een laatste eer brengen. Maar vonden de steen van zijn graf weg gewenteld. Een engel spreekt hen aan: ‘Wat zoek je de Levende bij de doden? Hij is hier niet. Hij is opgestaan uit de dood.’ Aan de grond genageld blijven zij staan. Dan vluchten ze verbijsterd weg. Struikelend over hun benen en over hun woorden komen de vrouwen bij de mannen, de leerlingen van Jezus. Hun woorden vinden slechts ongeloof. Want vrouwen telden in die tijd en cultuur niet mee. Het Paasevangelie wordt als kletspraat afgedaan.
Dat er een God is wiens liefde sterker is dan de dood. Dat Jezus Christus leeft! Alles van waarde is weerloos. Het kan zo van tafel geveegd worden. Of toch ook niet helemaal. Want ook al was er geen Journaal, ook al werd het nieuws weerloos de wereld ingebracht, het ongehoord goede nieuws gaat nog steeds rond. En steeds meer mensen geven zich gewonnen. Gaan leven met die Heer, zijn grote Toekomst tegemoet. Grote blijdschap. De Heer is waarlijk opgestaan !
 
Wim Koerselman
predikant protestantse gemeente
www.protestantsegemeenteoverschie.nl
terug

ANBI-gegevens

De ANBI-gegevens over de gemeente staan hier onder het menu 'Over ons'.

Dienst live volgen

De zondagse erediensten in de Grote Kerk zijn live te volgen op internet. Volg deze link en start de speler.

Kerkdienst gemist?


Klik hier om de diensten van afgelopen zondagen terug te luisteren!

Het nieuwste Kerkblad ontvangen?

Meldt u dan nu aan als (digitale) abonnee via kerkblad@grotekerkoverschie.nl


Agenda

De agenda voor andere gebeurtenissen in de Grote Kerk is hier te vinden.

 Etenstijd in de kerk . Voor meer details en opgeven zie onder Samen eten.